Blogg

Agera innan företaget sätts i konkurs

16 okt 2019

Det är viktigt som företagare att alltid ha en buffert gentemot sämre tider. Många saker kan hända snabbt och det är ju som  alla förstår mycket svårt att kunna titta in i och spå framtiden. Även stora företag  kan drabbas av ekonomiska bakslag. Ibland kan de ekonomiska ramarna som man har för den ekonomi som finns i företagatet vara för snäva. Dessuomt agerar företagen ju numera på globala arenor, och saker som händer på andra sidan jordklotet kan komma att påverka företaget hemma i Sverige. Det är som det är med en global ekonomi och marknad.

Skulle saker och ting utveckla sig alldeles åt skogen kan företag mycket lätta hamna i svårigheter och pötsligt kan man gå i konkurs och behöva sända in en konkursansökan till tingsrätten snabbare än vad som är tänkt. Vad som händer vi en konkursansökan, kan vi ta upp här, och hur man kan undvika en sådan.

Konkurs blir det när man inte kan betala skulderna

En konkursansökan kan både företaget självt eller de leverantörer som väntar på att få betalt, sända in till en tingsrätt, egentligen när som helst. Är det företaget självt som ber om att få gå i konkurs, kostar det inte något. Däremot är det leverantören som ber om att ett företag ska gå i konkurs som kommer att behöva betala en avgift för detta.

Kanske tanken är att de som har en skuld attt driva in, inte ska begära konkursansökningar för företag lättvindigt. En konkursansökan ska man egentligen inte genomföra lättvindigt. Med "lättvindigt" tänker man sig att ett företag, kan köra ett företag i botten, genom att snabbt dra på sig skulder, som man inte har tänkt att betala överhuvudtaget.

Finns kriminella som kör företag i botten

Man kör en verksamhet i botten, utan den minsta tanke på att betala för det som de har beställt. Sedan när de inte kan betala, begär de företaget snabbt som ögat i konkurs. Det är ett sådant beteende som gör att samhället – det vill säga rättssystemet (politiker som stiftar lagar och domstolarna som ska verkställa dem) har sett till att stävja ett sådant kriminellt beteende. Det är därför som domstolarna vill hålla en kontroll över de företag som går i konkurs. Alla åtaganden som man gör, som företag ska vara menade att betala för. Man får inte driva företag och sedan inte betala eller ta ansvar för sin verksamhet.

Om det skulle vara så att man själv vill köra företaget vidare, och egentligen har en bra affärsidé bör man i stället för att ansöka om konkurs, ansöka om en företagsrekonsruktion, som skulle kunna få företaget på fötter igen.

Så kan du utveckla din enskilda firma

2 okt 2019

Om du är en duktig företagare kanske du ser till så att dina tjänster och produkter säljer riktigt bra. Är du duktig kanske du får in så pass mycket på företagandet att du kan anställa fler som utför samma arbete som du, eller om du vill att företaget ska växa genom att kunna erbjuda fler och annorlunda tjänster eller varor, kan man anställa någon som kan komplettera en. I vilket fall kommer man förr eller senare att ställas inför att antingen anställa någon som har hand om ekonomin eller köpa in en sådan tjänst.

Att anställa en ekonom som håller i bokföringen åt en, kan kosta ganska mycket. Dels krävs det att man betalar lön för arbetet, dels behöver man betala skatt och sociala avgifter för den som är anställd. Men man kan komma runt det genom att köpa in ett enkelt och digitalt bokflringsprogram som underlättar för en att hålla koll på sifforna med. Och i längden kan det vara mer lönsamt.

Så fungerar det

Man börjar med att googla "bokföringsprogram enskild firma". Sedan borde det komma flera förslag från Googles sökmotor om vilka bokföringsprogram som finns. Sedan är det bara att prova några stycken. Många av dem har en provperiod på mellan några veckor till en månad. På det sättet får man chansen att pröva sig fram till någon av dem som är bra att ha. När man sedan har provat sig fram är det bara att skaffa sig ett. Det som kan krävas av ett bokföringsprogram är att det går att hantera flera olika konton på ett och samma bokföringsprogram. Genom att kunna bokföra olika konton blir det lättare att hålla uppsikt över om man har olika verksamheter inom ett och samma företag. Då vill man kunna bokföra inkomster och utgifter skilt för sig. Läs mer här.

Bättre hålla koll på ekonomin

Har man olika veksamheter av olika slag i företaget och har olika konton i bokföringsprogrammet för dem kan man hålla koll på ekonomin i bolaget. Då ser man snabbt och enkelt vilka de olika verksamheterna som är lönsamma, vilka som kräver stora utgifter och som kanske inte är så lönsamma. Då är det ju rekommenderbart att man satsar mer på de lönsamma delarna av verksamheten och inte fortsätter att slösa tid och pengar på dem som inte är det. Kanske man ska göra sig av med de olönsamma satsningarna och bara arbeta med det som är lönsamt och som drar in mest pengar.

Hur får man fart på firman?

22 sep 2019

Firman är väl fungerande men den går inte så bra som du önskar trots en bra produkt. Du som har egen firma känner igen problemet. Den troliga orsaken är att firman behöver synas mer, att marknadsföras för att bli sedd. Vad finns det för effektiva sätt att göra det på? Det finns såklart många och det beror såklart även på vilken bransch det handlar om.

Marknadsföring

Marknadsföreing är A och O fär att lyckas med sin verksamhet. Synd du inte finns du inte. Det spelar ju ingen roll om du har världens bästa produkt om inget vet om den, eller hur? Men det är inte helt lätt att synas. I dagens samhälle trängs enorma mängder information om utrymmet i det det offentliga rummet dygnet alla timmar.

Stor konkurrens

På TV, i radio, på gator och torg, på husens fasader och för att inte tala om i våra mobiltelefoner! Och man vet ju själv att man kan bli väldigt trött på all reklam och alla intryck. Alla vi att du ska köpa just deras produkt eller tjänst eftersom den naturligtvis är den bästa som går att få.

Konsten att hitta sin målgrupp

Nyckeln är att rikta sitt meddelande mot den målgrupp som man tror skulle vara intresserad av den egna produkten eller tjänsten. Så det första man ska göra att är komma fram till är vilka som kan tänkas vara intresserade av produkten man erbjuder. Sedan ska man göra analysera den målgruppen noga för att lära sig mer om hur de tänker, vad de har för intressen och hur de fungerar. Det brukar kallas målgruppsanalys. Är det en produkt ämnad för alla blir det förstås svårare eftersom alla vi människor är olika. Men är det en mer nischad produkt eller tjänst blir det enklare. Är det en "smal" produkt som är tänkt för till exempel kvinnor mellan 18-25 eller för män mellan 40-50 behöver man identifiera hur de lever sina liv; vilka intressen de har, vilka tidningar de läser, vilka hemsidor eller bloggar de besöker och så vidare.

Gör ett företagsevent

Man kan också visa upp sin verksamhet på olika mässor och event med passande inriktning. Eller så gör man ett eget event där man kan skräddarsy upplägget helt själv. Det kan vara att bjuda in kunder och branschfolk och visa upp sina produkter och sin verksamhet. Ett bra tips är att ta hjälp av en erfaren eventbyrå för att få all tänkbar hjälp för att få till ett framgångsrikt event.

Marknadsföring – viktigast i företag

15 sep 2019

Ett företag utan marknadsföring är dömt att misslyckas. Och enligt världens rikaste man; antingen är man på nätet, eller så finns man inte alls, menar Bill Gates. Vi kan inte annat än hålla med denna framgångsrika man som skapade Windows för alla PC-datorer, som Microsofts grundare. Ett företag är tvunget att marknadsföra sig och helst på nätet. Punkt. Så hur ska marknadsföringen se ut? Vilken strategi har man? Vilket varumärke ska företaget ha? Och har man ett passande namn för det slags företag som man önskar sig? I detta sammanhang är just naming av en central betydelse. Här förklarar vi varför.

Naming – marknadsföringens bas

Att ha ett relevant namn, som säger allt om ens företag är faktiskt väldigt viktigt. Att heta Solgården och arbeta med IT-program är inget bra namn – bara för att ge ett exempel. De flesta företag som arbetar med reklam, annonser, marknadsföring eller marknadsundersökningar kallar alla sina företag för XX Media. Det är mycket slätstruket namn och inte alls särskilt uppysande. Om det nu inte är så att man har en så specifik produkt som slår genom allt; som Hennes & Mauritz, för att nu ge ett exempel på ett företag med så pass kända produkter (billiga modekläder) att namnet inte längre spelar någon roll. Nu är det inte alla företag som är så pass lyckligt lottade. Till dess, bör man välja ett namn som sätter sig på allas läppar och minne så att man sticker ur mängden och blir ihågkommet.

Varumärkesstrategi – för välkända företag

När man väl har genomfört namingen, är det sedan själva varumärkesstrategin som man bör lägga krutet på. Hur ska man "slå igenom" för att uttrycka det som händer när en kändis blir en kändis. Man behöver exponering, till exempel i massmedierna. Journalister som har sin tidning, TV-program eller blogg som sin plattform bör skriva om företaget för att man ska få just den exponering som företaget behöver för att bli ett känt företag.

Så blir man ett välkänt företag

Om man nu inte råkar ha så pass efterfrågade produkter att man blir känt via produkterna, som i fallet med Hennes & Mauritz. Man ska dock inte glömma att just nämnda Hennes & Mauritz har gjort väldigt många lyckade reklamkampanjer genom att anlita megakända modeller i sina reklampampanjer och artister som får agera som designer som gäster för företaget, som till exmepel när Madonna designade kläder för klädföretaget. Läs mer här om naming.

Så hittar du bästa konferenshotellet

7 sep 2019

Behöver du ett konferenshotell som erbjuder både övernattning och konferens? Varför inte kombinera det bästa med att bo på hotell och samtidigt hålla viktiga konferenser på företaget? Det kan man på flertalet konferenshotell. 

Varför leta utomlands när Sverige erbjuder många fina konferenshotell? Det är viktigare att välja var man vill hålla sin konferens och var man vill övernatta. Är det vacker natur och naturupplevelser som man vill kombinera med sin konferens är det rekommenderat att söka sig antingen till Lappland som erbjuder vidsträckt natur, eller i södra delarna av Sverige, Torekov eller i Båstad.

Hitta konferenshotell med spa och bad

Vid Hovs Hallar hittar man konferenshotell mitt i ett naturreservat. Här finns annorlunda klippformationer och ett hav man kan bada i. Vill man vandra i naturreservatet kan man det mellan konferensmöten. Vill man bada och få ett riktigt fint spa finns det alla de möjligheterna här. Med konferensen erbjuds man en diger buffé med god mat och möjligheter till aktiviteter både inomhus och utomhus, anpassade efter gästerna och vad man önskar. Vill man ha teambuildande aktiviteter, eller möjligheter att vandra i naturen – kan man det. Allt efter egna önskemål.

Man kan få personal för aktiviteterna

Känner man att man själv inte är de som kan hitta på företagsaktiviteter kan man även få hjälp med det. Då kan man få ett helt program som innefattar teambuildande verksamhet men som även ger alla en tankeställare och utbildning i vad som gör ett företag framgångsrikt. Att alla får nya upplevelser som de kan ta med sig i vardagen och arbetet på företaget betyder mycket. Ibland behöver man åka iväg och göra något helt annat för att alla ska lära känna varandra bättre. Möts man endast i ett kontor och med givna arbetsuppgifter, kan mycket förändras om man lär känna sin personal och deras potential ordentligt.

God mat och spa bra för personalen

Att dessutom bli bjuden på god mat och härliga spatillfällen kan få vem som helst att smälta. Bjuda personalen på fina upplevelser för ett gott arbete gör att lojaliteten till företaget stärks. Känner man en stor tillit och lojalitet till företaget kommer man att arbeta så mycket bättre. Alla företagsledare känner till det och vill man få ett framgångsrikt företag ser man till att ordna det för sin personal. Det man investerar i sin personal får man tillbaka i ett framgångsrikt resultat. Alla som leder ett företag vill få det mer framgångsrikt och inte stagnera och gå i samma spår som förut.

Så kan man rekrytera chefen

2 sep 2019

Du vet väl om att det är chefen som lägger hela sin prägel på ett företag? Så vilken prägel, attityd och atmosfär som du vill ha på ett företag, beror på vilken person som du väljer som chef till det företaget. Så hur bär man sig åt för att få bäst  chefsrekrytering? Här ger vi några förslag.

En chef är inte vem-som-helst. En sådan ska ha ledaregenskaper som gör att de andra på företaget vill följa den personen. Den måste ha pondus för att inge respekt och att man mer än gärna vill göra som den personen säger. Har man en svag ledare, blir det inte mycket gjort. En svag ledare är till exempel någon som inte vågar fatta beslut. En ledare är någon som kanske dagligen måste fatta viktiga beslut. Samtidigt börd en personen inte fatta alla beslut, men de allra viktigaste besluten måste en ledare kunna fatta. Så hur får man tag i en sådan person, som både kan få andra att göra som den vill och som är tuff nog att fatta obekväma beslut om det är nödvändigt?

 • Rekrytera själv

Rekryterar man själv, innebär det oftast att man försöker nå så många som möjligt med sin annons om att man vill rekrytera en chef till företaget. De gäller att annonsera i så många medier som kan nå så många som möjligt. Då kan man få över 300 ansökningar. Och bäst är ju att man verkligen läser alla. Det kan ta tid. När man sedan har läst alla, bör man bestämma sig för att försöka minska det till 10, som man sedan tar kontakt med och som man väljer att träffa. När man sedan träffar dem gäller det att på bästa möjliga sätt, kunna avgöra om det bland de 10 finns någon som kan bli en bra chef. Man måste sedan fråga om referenser och sedan kontrollera alla referenser och efter det bestämma sig för den med bäst referenser.

 • Rekrytering via bemanningsföretag 

Många rekryterar chefer via bemanningsföretag. Det är då företag som är vana vid att rekrytera personal. De har redan alla de kanaler som de vill ha och har ofta stora mängder människor som de kan nå. Det som är fördelen med ett bemanningsföretag är att de är vana vid att ta reda på och sålla bland de som söker tjänsten, men förstår de verkligen ditt företag och vad just du behöver? Det är inte alla gånger så att de gör det.

 • Anlita rekryteringsföretag

Man kan anlita ett företag som enbart är specialiserad på att hitta sådana som är och kan bli duktiga chefer.  De kanske har arbetat på att få till ett bra nätverk med människor som de tror kan bli bra chefer. Har de lyckats en gång kanske de även lyckas nästa gång så att de känner igen en person som kan bli bra chefer.

Snygg inredning ger bra intryck

25 aug 2019

Alla som driver företag, och som verkar inom servicebranschen, och antingen driver en affär, restaurang eller hotell, lägger en hel del på inredningen i affären, hotellet eller restaurangen. Att få kunderna att ta steget in till affären, hotellet eller restaurangen är mycket viktigt. Då är inredningen det som oftast får besökare att vilja kliva in genom dörren och gå in, beställa mat, eller något att dricka. Det är ofta när det ser mysigt och hemtrevligt ut, när inredningen är tilltalande både estetisk och tillgänlig som människor känner sig dragna in till den affären eller restaurangen.

Mattor på golvet skyddar mot slitage

Golv som blir väldigt utsatta för slitage, behöver skyddas. Då är en rejäl entrématta bland det viktigaste som man kan lägga på sådana golv. Står det då någon trevlig text som "Välkommen" på mattan, känner sig kunderna oftast välkomna. Och det ger ett bra intryck att man har en snygg entrématta. Helst bör man även ha företagets logga på mattan. Beroende sedan på vad det är för slags affär som man driver, eller vilket slags företag som man bjuder in till, bör man rätta inredningen efter den bransch som man verkar inom. Säg att du har en affär som säljer inredning, då bör din egen affär vara ett under av inredning. Det bör finnas smakfulla mattor på golvet, snygga möbler där de olika varorna är staplade på ett snyggt sätt. Är det en affär som säljer kläder, bör det finnas ställningar i affären som visar upp kläderna på ett snyggt sätt.

Entrémattan sätter tonen för resten

Har man en snygg entrématta har man angett tonen för hur kunderna ska se på resten av affären. Entrémattan är bland det viktigaste eftersom alla som stiger in i affären ser den först. Se då till att den är bland det snyggaste som de ser. Många har även entrémattan utanför dörren. Särskilt i Stockholm ser man flera entrémattor i Stockholm som sträcker sig ut på gångbanan och gör att de som passerar förbi lägger märke till affären, butiken, restaurangen eller hotellet som ligger där. Dem kan man inte passera utan att lägga märke till dem och det är ju bra och bland den bästa reklamen och marknadsföringen som man kan se. När man väljer entrématta är det mycket viktigt vilken färg som man väljer, vilken form och textur som man vill ha på sin entrématta.

Det yttre viktigt vid förhandlingar

31 jul 2019

Den som har eget företag eller som representerar ett företag och ska gå in i förhandlingar med en motpart, oberoende om det handlar om juridiska-, fackliga- eller affärsförhandlingar bör alla tänka på sitt yttre. Ju bättre och mer slipat yttre man visa upp, desto bättre övertag får man. Det gäller att visa motparten att man har kontrollen, kan sin sak och får den andras respekt. Vad är då bättre än en riktigt skräddarsydd kostym, som sitter som en smäck? En skräddarsygg kostym är nämligen helt anpassad efter just din kropp och smiter åt eller ger utrymme precis där den ska. Andra kostymer är alla sydda på löpande band och är tänkta att passa alla slags kroppsformer, medan en skräddarsydd kostym är endast anpassad efter dig.

Så går det till

När man önskar sig en skräddarsydd kostym, går man till en skräddare som erbjuder sådana. Om du inte vet var du kan få tag i en skräddarsydd kostym, kan du alltid googla "skräddarsydd kostym" och sedan skriva in den ort där du bor, till exempel "skräddarsydd kostym Stockholm", eller "skräddarsydd kostym Göteborg". Då får du veta kontaktuppgifter och om olika skräddare som erbjuder just skräddarsydda kostymer. Eller så kan man alltid fråga någon bekant, vän eller sina släktingar som kanske själva går i snygga skräddarsydda kostymer om de känner till någon som arbetar med skrädderi och syr upp kostymer. Då ringer du och bokar in en tid när de kan ta dina mått, diskutera tyger till den. Vill du ha kashmirtyg, standardull, eller kanske en sommarkostym i linne?

Efter några veckor är den klar

Det är ju du som bestämmer hur den ska se ut, ska den ha lång eller kort kavaj, bred eller smal? Vill du ha vida eller åtsmitande byxor. Skräddaren har koll på trender och mode och kan råda dig till vad som är inne och populärt, om du känner dig osäker på utseendet på din skräddarsydda kostym. Här anpassas allt efter dina önskemål och du kan få en kostym precis som du alltid har önskat dig. När du sedan bär din kostym, kommer du att märka en stor skillnad på den mot andra som du har burit förut. En skräddarsydd kostym kommer att kännas helt annorlunda på kroppen än en från Hennes & Mauritz eller Dressman. Det lönar sig alltid att skaffa sig en skräddarsydd kostym då den kommer att föra med sig fler framgångar och ett ökat självförtroende.

Veta mer om aktieägaravtal

10 jul 2019

I ett aktieägaravtal kan man, till skillnad från en bolagsordning, avtala väldigt fritt om det som man anser ska regleras rörande verksamheten och ägarstrukturen. Många rekommenderar att man skaffar det när man är två personer som startar ett AB och som ska dela helt och hållet på ägandet i bolaget. Risken finns annars att oenigheter mellan de två som driver verksamheten kan göra det omöjligt för företaget att drivas vidare.

Vad bestämmer man om i ett aktieägaravtal?

Exakt vad ett aktieägaravtal innehåller varierar. Exempel på vanliga saker som kan finnas med är som följer:

 • Utlösen vid dödsfall
 • Rösträtt
 • Konkurrensförbud
 • Konkurs
 • Sammanträda inför stämma
 • Finansiering vid utlösen
 • Tvist
 • Enskild egendom
 • Rätt att vara styrelseledamot

Som nämnt ovan, finns det dock en mängd andra saker som kan avtals. Till exempel kan man komma överens om vad som ska hända ifall en utomstående aktör vill lägga bud på en stor del, eller samtliga, av företagets aktier.

Det är inte ovanligt att avtala om så kallad drag-along, det vill säga att en majoritetsägare som vill sälja sina aktier kan tvinga andra att göra det, till samma villkor.

Inte offentligt

En bolagsordning blir en offentlig handling som ska skickas in till Bolagsverket för registrering. Styrelsen ska sedan arbeta efter den. Riktigt samma sak är det inte med aktieägaravtal. De är inte offentliga och ska inte heller registreras hos någon myndighet eller liknande. Här finns stort utrymme att avtala om det som gäller mellan olika aktieägare, vilket det alltså inte finns samma möjligheter till om man väljer en bolagsordning.

Reglerar arbetet i mer eller mindre grad

Ett aktieavtal reglerar arbetet. Att avtala om vilka som är delägare, vad deras ansvar är, och vem som ska göra vad (och när) kan vara mycketviktigt att ha för framtiden. Även att delägarnas befogenheter avtalas om, kan påverka det dagliga arbetet i stor utsträckning. Har någon rätt att göra ett inköp utan att fråga de andra? Eller får det bara vara mindre inköp i sådana fall?

Även andra delar av arbetet, som är av större natur, kan man ha med i ett aktieägaravtal. Det kan till exempel handla om beslutsfrågor som rör försäljning och marknadsföring, men också villkor som är relaterade till exempelvis nyemissioner.

Vägledande vid oförutsedda händelser

Vad händer om någon av delägarna blir sjuka, eller av annan anledning inte kan vara delaktig mer i verksamheten? Genom ett aktieägaravtal kan ni vara förberedda för om så skulle ske. Vidare kan ni avtala om vad som händer om någon vill hoppa av. Det är inte ovanligt att man skriver in att den som hoppar av inte får konkurrera med företaget, till exempel genom att starta ett nytt bolag i samma bransch.

Likväl bör det stå med om vad som händer ifall någon bryter mot avtalet. Som nämnt lite högre upp i den här texten kan det vara till stor hjälp att skriva ned vad som händer om det blir en tvist mellan delägarna. Genom att det står hur ni löser tvisten – så kan den lösas på bästa möjliga vis – på ett sätt som alla har enats om. Läs mer om aktieägaravtal här: https://aktieägaravtal.net

Se till att säkra dina investeringar

25 jun 2019

Är du i den lyckliga sitsen att du har pengar över och behöver se till att de inte bara går åt till konsumtion, utan att de förräntar sig och växer? Att sätta dem på bankkontot är verkligen inget alternativ. Där händer absolut ingenting. Vill du ha en bra ränta är det private banking som du bör vända dig till. Varför det är så, ska vi ta upp här.

Vad är Private Banking?

Private Banking är ett samlingsnamn för investeringar som du får råd av, och får på så sätt en "egen" bankman som håller ett öga på aktiemarknaden åt dig. Denne någon ska se till så att dina pengar förräntar sig – om denne någon är en duktig finansiell rådgivare, vill säga. Här finns tyvärr en del märkliga typer som vill utge sig för att vara duktiga. Finansinspektionen är den myndighet som ser till att inte marknaden blir värsta Vilda Västern utan hålls fri från allehanda skojare. Du bör förstås syna den som vill bli din privata och finansiella rådgivare. Framför allt för du se på den personens historia och ta reda på vad denna rådgivare har lyckats med tidigare. Ofta marknadsför de sig med att visa på olika tabeller och diagram på vilka deras produkter som har lyckats bra. Här gäller det att använda sig av det sunda förnuftet – och trots allt räkna med att det alltid innebär en viss risk när man ger någon annan möjligheten att placera ditt kapital. Bäst är ju om du själv ser till att sätta dig in i hur det hela fungerar.

Varför aktier ger bäst ränta

Att spara pengarna på banken ger absolut ingenting. Även att placera kapitalet i fonder ger en mycket låg tillväxt. Den bästa tillväxten har aktier – sett över tid. Att placera kapital i aktier som du tänker dig använda under de närmaste åren, lönar sig absolut inte. Ska du placera kapitalet i aktier bör du låta dem få chansen att växa under flera år. Det är då du kan se tillväxten i aktierna, och det är absolut det bästa sättet att få dem att växa. Här gäller det att ha is i magen och låta kapitalet ligga kvar i de aktier som du, eller din finansiella rådgivare anser är bra. Här finns flera olika företag som har över tid haft en otrolig framgång och tillväxt. Vi har de stora och trygga företagen som verkar inom svensk skog- och pappersindustri, kläd- och möbelindustri. Här är aktierna billiga och utdelningen medelstor. Här finns även de dyrare uppstickarna inom svensk företagsamhet som har bättre utdelning men höga risker, såsom Spotify och datorspelstillverkare. Allra bäst är den amerikanska aktiemarknaden. Allt detta och lite till lär du få veta om du frågar en finansiell rådgivare och får veta mer.

När företaget riskerar konkurs

19 jun 2019

När ekonomin på företaget varit på väg utför under lång tid behöver man vidta åtgärder för att rädda det. Det gäller att inte låta det gå för lång tid. Det är klokt att se över kostnader och kapa dessa. Det kan vara att säga upp personal eller sälja av lagret. 

För att ett företag ska kunnas försättas i konkurs finns det krav på att man har hamnat på obestånd. Det inenbär att tillgångarna inte är tillräckliga för att betala alla skulder som finns på företaget. Och detta ska ha pågått under en längre tid. Detta styrs av reglerna som finns i konkurslagen.

Men det första man bör göra är att anlita juridisk hjälp för att få hjälp med affärsjuridik och konkurser.

Vad gör man när läget är akut?

När juridiska personer, det vill säga aktiebolag, har ett ekonomiskt obestånd är det företaget som är ansvarigt och inte personerna som äger och driver det. Dock finns det undantag när det kan bevisas att företrädare genom grov oaktsamhet med ekonomin som edan lett till konkurs. Då kan man bli personligen ansvarig. Men när det gäller enskild firma eller handelbolag är det alltid ägarna som är personligen ansvariga för ekonomin.

När det inte finns någon lösning i sikte efter lång tids ekonomisk misär är det enda rätta att upplösa företaget för att inte gå i konkurs. Ta kontakt med en affärsjurist och få all nödvändig hjälp. 

Vid konkurs

När ett företag försätts i konkurs är det automatiskt upplöst. Med andra ord går det inte att starta upp ny verksamhet i samma namn efteråt. När alla skulder är återbetalade är konkursen avslutad och vinner laga kraft när tingsrätten har beslutat om avskrivning av företaget.

Hur går det processen till?

När en domstol har beslutat om konkurs omhändertas alla tillgångar i ett så kallt konkursbo. Gäldenären har i och med detta förlorat rätten att förfoga över sin egendom. Efter konkursbeslutet utses en konkursförvaltare, oftast en advokat med kunskaper inom konkursförvaltning. Denne bestämmer vad som ska hända med tillgångarna i konkursboet. 

Processen inleds alltid med en så kallad konkursbouppteckning för att sammanställa vad som ingår i konkursboet. Gäldenären måste alltid skriva på en bouppteckningsed.

Det man alltid strävar efter i en konkurs är att alla borgenärer ska få sina pengar och det är upp till konkursförvaltarens uppgift att vidta rätt åtgärder för att avveckla konkursboet. Det vanligaste är att all egendomen som finns i konkursboet säljs och alla fordringar drivs in snarast möjligt.

Mycket viktigt med reklam

14 jun 2019

För företagen innebär det oftast att man är villig att förändras. Ska företagen stå sig i konkurrensen, gäller det att man är förändringsbenägen. Tänker man sig ett företag som en levande organisation, då bör företaget kunna ändra på sig. Även vi människor förändras och vår omvärld förändras och innovationerna är nya. Men vissa saker kommer säkert att bestå. Människans struktur och konstruktion förändras ju inte, inte heller vår planet – mer än planetens klimat, men i stort förändras varken människan eller jorden. Däremot förändras vårt resande, som sker blixtsnabbt över hela jorden. Vi kommunicerar ännu snabbare med hjälp av våra datorer och internet.

Kommunikationssätten har förändrats

Digitaliseringen har förändrat vårt sätt att kommunicera med varandra. Vi är inte längre beroende av brev för att kunna skriva till varandra. samtalen kan ännu inte ersätta massutskick som man vill kunna sända ut till sina kunder, som företag, vill säga. Att göra reklam är att kommunicera med sin omvärld och sina kunder. Av de anledningarna kommer företagen behöva effektiv och framgångsrik kommunikation med omvärlden. Mycket av den har blivit alltmer digital.

Ända sedan tidningarnas begynnelse har företagen marknadsfört sig via tidningarna, men med digitaliseringen av tidningarna har reklamen som företagen har kunna föra ut via dem, har reklamen blivit lika digital som tidningarna i sig. Dock försvinner inte riktigt behovet av att marknadsföra sig via tryckta papperssaker som reklambroschyrer, förpackningar, skyltar och stora annonser på bussar, tunnelbana och tåg.

Färre tryckerier – men fler i framtiden?

Inte helt oväntat har tryckerierna blivit färre, men har inte helt försvunnit på något sätt, tvärtom. Vem vet, i framtiden kommer vi förmodligen att behöva fler tryckerier, då vi kommer att vilja använda papper och kartonger som ska ersätta plasten som vi ska sluta använda. Ju mindre plast som tillverkas desto bättre för miljön och det som är bättre för miljön är bättre även för oss människor. 

Ett tryckeri som har överlevt och förändrats med digitaliseringen, liksom andra tryckerier också, är tryckeriet Åtta.45Tryckeri med hemsida https://www.atta45.se, som har sin produktion i Järfälla, i norra Stockholm och finns i 5 städer och har 200 medarbetare i de olika städerna i Sverige. I framtiden kanske vi kommer att behöva fler tryckerier som kan trycka texter och bilder på papper, på kartonger och förpackningar.

Mer papper och kartonger i framtiden

Vi kommer förmodligen att se många fördelar när vi slutar använda plast, och i dag håller plasten på att utrota våra djur. Ska vi rädda planeten är det papper och kartonger som vi kommer att behöva alltmer. De företag som inser detta och som ställer om sin kommunikation kommer förmodligen att ha fördelar och ligga före sina konkurrenter.

Det gäller att synas

11 jun 2019

För att få ett framgångsrikt företag måste man synas och sticka ut ur mängden. Det spelar ingen roll hur bra företagets produkt är om ingen ser den. Syns man inte så finns man inte.

Hur gör man då det? Det finns många sätt att visa upp företaget och dess produkter. Det kan vara genom reklam på internet, på stan, reklamblad, klistermärken, loggor på fordon och kläder, visitkort med mera. Man kan aldrig synas för mycket.

Internet

Idag har alla företag en hemsida på internet för att berätta om verksamheten. Men det är samma där, det gäller att bli hittad på internet. Det går att köpa annonser på Google för att synas i sökresultaten för att attrahera kunder som söker på dina tjänster. När man har en hemsida måste den vara enkel för användaren. Det ska vara lätt att hitta information om vad företaget säljer och hur man kommer i kontakt med er.

Reklam till kunder

Men det är lika viktigt att man syns ute i verkligheten, alltså där alla potensiella kunder vistas. Det kan vara på företaget kontor eller fabrik. Ett effektivt sätt är att stripa upp företagets bilar och lastbilar med företagets namn och logotype. Det gör att människor överallt ser ditt företag och känner igen det när det är dags att köpa något av det du säljer. 

Personalen

Något många glömmer när det gäller reklam och att synas är den egna personalen. Det är mycket effektivt att använda personalen som levande reklampelare. Det går till exempel att dela ut reklamstickers att ha på sina privata bilar. Men även personalens kläder kan man förse med reklam. Det ger reklam när man är ute på arbeten men även till och från arbetet. Om man satsar lite extra på snygga kläder som personalen till och med kan tänka sig att bära utanför arbetstid kan man få mycket bra reklam. Det kan vara en ren investering för framtiden.

Möten med kunder

Möten med kunder är det optimala tillfället att göra reklam. Då gäller det att ha snygga och informativa broschyrer att dela ut. Det är oerhört viktigt att dela ut snygga visitkort för att kunderna enkelt ska kunna kontakta dig. Det är även här viktigt att sticka ut ur mängden.

Sök efter olika exempel på internet. Det finns en mängd olika utseenden, färger och material för att bli extra ihågkommen. 

Teckna abonnemang för kontorsstädning

4 jun 2019

Vikten av en ren och hälsosam arbetsmiljö för dina anställda kan inte nog understrykas. Som chef är du ansvarig för att de som jobbar för dig har goda arbetsförhållanden, och det gäller både hur många arbetsuppgifter de har som hur deras arbetsmiljö ser ut i fråga om luftkvalitet, ergonomi, samt förstås hur välstädat det är på arbetsplatsen.

För att tillse att arbetsmiljön på kontoret håller en god standard tar de flesta företag i Stockholm hjälp med städningen. Kontorsstädning flera gånger i veckan är vanligt och det gör också att de flesta stockholmare jobbar på rena kontor, utan risk att drabbas av allergier eller andra sjukdomar.

Många tar hjälp med städning i Stockholm

Det är inte bara kontorsstädning vi Stockholmare tar hjälp med. De senaste åren har det blivit allt vanligare att familjer tar hjälp med regelbunden hemstädning. Det har blivit svårare att hinna med allt som ska hinnas med i vardagen, och tyvärr tvingas många prioritera bort hemstädningen. Genom att anlita en städfirma får man hjälp med att hålla fint hemma.

Andra typer av populära städtjänster i Stockholm är till exempel flyttstädning och storstädning till våren och till jul.

Lägg inte städningen på dina anställda

Att göra som vissa chefer, och tvinga de anställda att städa kontoret, är visserligen tillåtet, men anses egentligen inte okej. Dina anställda är på jobbet för att göra det du anställde de för, och antagligen ingick städning inte i arbetsbeskrivningen. Att låta de anställda städa själva leder till att det blir dåligt städat, samt att de som jobbar för dig tappar respekten för dig som chef och säker sig till någon annan arbetsplats. Att du som chef vill försöka spara pengar är inte en anledning att låta dina anställda slita extra med att skura toaletter och putsa fönster.

Gör kontoret attraktivt

Ett välstädat kontor gör ditt företag attraktivt. Arbetssökande som kommer på intervju känner att de tär en plats där man tar hand om sina anställda, och kunder som kommer på besök får ett professionellt och trivsamt bemötande, och en bra början på kontakten. För dina anställda blir det en stolthet att kunna bjuda in till ett välstädat kontor, och ur hälsosynpunkt är det naturligtvis utmärkt, vilket leder till minskad sjukfrånvaro.

Hitta städning i Stockholm

Som chef har du alltså allt att vinna på att ta hjälp med städningen av kontoret i Stockholm. Här finns många städfirmor, och vilken du ska välja kan vara svårt att veta. Kontakta många städfirmor, bjud in dem för att titta på lokalerna och ta in offerter. Välj inte bara den billigaste utan väg också in bemötande, samt hur flexibla de kan vara gällande tider och så vidare. Välj också bort oseriösa aktörer som är otrevliga eller vill ha betalt i förskott.

Här kan du läsa mer om kontorsstädning och andra städtjänster.

Fördelar med fogfria golv för företaget

4 jun 2019

Fogfria golv består av en belägmassagolv, fogfria golvgning som är gjord av härdplast. Dess egenskaper kan variera i hög utsträckning, beroende på vilka komponenter man använder, och hur mycket av respektive komponent som används. De kan till exempel anpassas för att klara av höga temperaturer, minska dammbildning, stå emot aggressiva kemikalier eller vara elavledande. Den stora flexibiliteten är också en av fördelarna med fogfria golv.

Att hitta specialister på fogfria golv är enklast i storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö, med flest aktörer baserade i Stockholm. Räknar man även in till exempel Norrtälje och Södertälje, som ju är en del av Stockholms län, så finns det en rad olika golvspecialister man kan gå till. Med det sagt, så går det att hitta aktörer även i landets mindre städer – man har bara inte ett lika stort urval att botanisera inom.

Det som utmärker fogfria golv är att de appliceras som en flytande golvmassa. Det här innebär att en jämn yta, utan skarvar bildas, och att det härdar ihop till en väldigt stark polymer. Sammantaget ger det här en yta som är lättstädad, hygienisk och mycket tålig mot såväl mekanisk som kemisk påverkan. Som nämnt lite högre upp kan golvet anpassas för att till exempel stå emot just aggressiva kemikalier särskilt väl.

Golvet är också flexibelt i avseendet att det kan läggas på de flesta typer av underlag, bara förbehandlingen är välgjord. Till exempel kan det läggas på avjämningsmassor, metaller, betong, asfalt eller skiv- och träprodukter. Om det är gamla eller nya ytor som ska beläggas spelar ingen större roll. Förutsättningarna kan variera, men en bra förbehandling kan lösa det mesta.

Sju fördelar med fogfria golv

 • Tåligt mot nötning och slag. Det finns en anledning till att fogfria golv är det man ofta har i industrier och andra lokaler där hög beständighet och slitstyrka krävs (ett parkeringsgarage i centrala Stockholm till exempel). Det går att anpassa för att göras extremt tåligt mot nötning och slag.

 • Klarar av höga punktbelastningar. Fogfria golv kan klara av mycket höga punktbelastningar. Det här lämpar sig väl för industrier med tung utrustning.

 • Kan läggas på underlag med viss rörelse. Det finns många flexibla varianter av fogfria golv, som klarar av att läggas på ett underlag med viss rörelse. Många gånger är det faktiskt det enda alternativet.

 • Lättstädat. För verksamheter med höga hygienkrav är passar dessa typer av golv. Det är lättstädat, vilket sparar tid och resurser. Det går helt enkelt snabbare att göra det riktigt rent.

 • Miljövänligt. När det väl ligger, så kräver fogfria golv mycket sällan reparationer eller underhåll som innefattar bruk av kemikalier. En lång livslängd gör att resurser inte slösas i onödan på golvbyten exempelvis. Att det är lättstädat minskar även på bruk av kemikalier.

 • Kemisk resistans. Aggressiva kemikalier i höga temperaturer kan en del fogfria golv klara av att stå emot. Baser, syror och lösningsmedel kan spillas utan skador. Prata med en golvspecialist vilka kemikalier det handlar om, för att säkerställa att golvet är anpassat efter just det.

 • I en del industrier finns problem med statisk elektricitet (till exempel verksam inom elektronik och sprängämnen). Ett elavledande golv består av tre skikt, bland annat ett isolerande, som gör att statisk elektricitet blir ett betydligt mindre problem.

← Äldre inlägg