Blogg

Ny digital skylt i butiken

13 nov 2020

Jag har skaffat en ny digital skylt till butiken. Äntligen, ska tilläggas. Problemet för mig är att jag tidigare haft problem med att nå mina kunder med nya erbjudanden, nya kampanjer och ny information. Att ställa om från en vecka till en annan har varit ytterst tidskrävande och tagit mycket i anspråk.

Man har ofta fått åka till butiken under en söndagkväll enbart i syfte att ändra information och göra klart inför veckan. Timmar som inte kommit tillbaka - men som varit nödvändiga att lägga ner. Numera, i och med den nya digitala skylt som jag investerar i, så slipper jag detta.

Jag behöver inte åka till butiken och ändra allting: det går att göra från mitt eget hem. Nu har detta projekt endast några veckor under bältet, men hittills så måste jag säga att allting varit över förväntan. Jag behöver inte åka iväg i tid och otid för att uppdatera, hjälpa till och vara på plats i butiken. Behöver vi göra snabba ändringar så kan antingen jag eller personalen sköta detta via några snabba uppdateringar via en dator.

Bättre kundupplevelser och rakare kommunikation

Digitala skyltar öppnar nya möjligheter också. Tanken är att vi ska köpa in några fler och använda dessa både för intern och extern kommunikation. Kunderna ska kunna gå fram till skylten och snabbt få information om kampanjer och erbjudanden - mina anställda ska kunna kommunicera tydligare genom att vi har andra digitala skyltar i lokalerna. På så sätt så kan vi skapa ett positivt kretslopp där flödet i butiken blir bättre och där både personal och kunder på ett tydligare sätt kan navigera sig fram till det man behöver - oavsett vad detta är.

Det jag kunnat se hittills är att kunderna verkar vara mer avslappnade i samband med att de handlar. De spontana köpen har definitivt ökat som en följd av att vi på ett tydligare sätt kunnat rikta vissa erbjudanden direkt i dörren och den nya digitala skylt som finns i butiken har dessutom bidragit till en ökad försäljning.

Jag har läst på lite kring detta och sett att kunder gör ungefär 80% av sina inköp på känsla. Det här har definitivt bekräftats av vår digitala skylt.

Vi ska köpa in fler digitala skyltar

Idéen om en digital skärm då? Jag har länge varit trött på att köpa in reklam och betala för olika affischer som ska bytas ut varenda vecka. Inte sällan så har dessa också varit skrivna på fel sätt - fel typsnitt, undermålig svenska och stavfel - och, som sagt, så har jag varit tvungen att lägga ner en massa tid på att sätta upp dem.

Den digitala skylt som numera finns i vår butik kom dit som en följd av att jag och min fru besökte en lokal restaurang. Då vi gick in genom dörren så möttes vi av en digital skylt där menyn fanns skriven. Det gjorde att vi i lugn och ro kunde stå och bestämma oss för vad vi ville äta medan vi stod i kön. Restaurangen hade dessutom varit smarta och skrivit ned sina speciella erbjudanden och naturligtvis så kunde varken jag eller min fru motstå dessa.

Då vi väl fick vår mat så kände jag instinktivt att steget från restaurang och min egen butik inte alls var så långt - en digital skylt skulle kunna effektivisera min egen verksamhet också. Jag hörde mig för med restaurangägaren om vilken leverantör han valt, vilka fördelar - och eventuella nackdelar han upplevt samt vad kostnaden låg på. Man kan tryggt säga att jag bestämt mig redan då vi satte oss i bilen. Redan nästa dag så tog jag kontakt med några olika leverantörer av digitala skyltar och här är vi nu.

Möjlighet att sälja annonsplats

Framtiden ser jag ljust på. Jag har redan nu fått intresse från några lokala företag som vill använda min digitala skylt för att skapa reklam för sin verksamhet. Det är något som i så fall, med lätthet, skulle finansiera de skyltar jag planerat att köpa in framöver.

Summa summarum: Driver du en butik, en verksamhet eller en restaurang där du hela tiden - fysiskt - träffar kunder så är definitivt en digital skylt något som kommer att skapa ett mervärde. Läs mer om digitala skyltar på denna webbsida: https://4sign.se/ 

Laddstationer gör livet enklare för elbilsägare

30 okt 2020

Flera företag har idag ett nätverk av laddstationer. Det finns även privata aktörer och kommuner som aktivt jobbar för att erbjuda laddning på olika ställen runt om i Sverige och Europa.

I Sverige finns det cirka 2000 laddstationer och 9000 laddningspunkter, mellan 80% till 90 % är privata laddstationer, medan det finns en liten andel publika laddstationer. De flesta laddstationerna finns i anslutning till privata parkeringsplatser, arbetsplatser samt i anslutning till bostäder. Elbilar står oftast parkerade större del av tiden medan man är hemma eller på arbetet. Därför är laddstationer placerade strategiskt för att låta bilen laddas, oftast under natten. Enda problemet är när man ska resa långt ute på landsbygden eller utomlands. Har man en elbil så är det i sådana lägen ett måste att planera inför resan så att inte batteriet laddas ur.

Laddstationer finns inte överallt

Om man ser på Sveriges karta finns de flesta laddstationerna koncentrerade söder om Stockholm och i storstäderna. Det kan bli svårt att hitta en laddstation när man kör ut på glesbygden. Där är därför utbyggnaden i full fart. Det finns även statliga bidrag för företag och kommuner för att täcka kostnader för investeringar i laddstationer, om det inte finns några vill säga. Det är litegrann som internetutbyggnaden var för några år sedan. De flesta huvudstäderna var attraktiva för internetleverantörer. Där kunde de satsa på att bygga ut fiberoptik. Men nästan ingen investerade i glesbygden. Det finns en hel del komplicerade regler som gör att man inte kan sätta upp laddstationer överallt. Det gör tyvärr att det går långsamt att sätta upp nya laddstationer.

Det krävs fler publika laddstationer

Om man vill främja elbilsanvändningen så måste det satsas mer resurser på en infrastruktur som underlättar för dem som vill använda elbilar. Det finns redan några projekt som är på gång där Energimyndigheten har ansvaret att koordinera. Det finns planer för att sätta in laddstationer i anslutning till lyktstolpar och även parkeringsplatser. När det gäller publika laddare på avlägsna platser och i anslutning till varuhus så måste dessa ha en högre effekt eftersom bilister annars kan behöva stå i kö för att ladda sin bil. Även under resor till andra städer måste man korta ner laddningstiden genom att satsa på högre effekt, till skillnad från när man laddar hemma. Man arbetar för att Sverige och Europa ska ha ett heltäckande nätverk av laddstationer. Det kommer att underlätta resor genom hela Europa med elbil.

Kameraövervakning bidrog till att gripa mördare

20 okt 2020

CCTV kan hjälpa till att lösa flera brott och identifiera skyldiga människor. Dessutom kan det ha en förebyggande effekt. Men debatten om människors integritet är fortsatt högaktuell.

Tack vare bilder tagna med hjälp av så kallad CCTV, “Closed-circuit television”, har man många gånger kunnat gripa gärningsmän som begått brott efter att de fastnat på övervakningskamerorna. Ett exempel är mannen som mördade dåvarande utrikesminister Anna Lindh år 2003, som plåtades av en övervakningskamera i varuhuset NK. Bilderna släpptes för allmänheten och polisen kunde därför dels få en egen bild av gärningsmannens utseende, men också ta emot tips från allmänheten som hade sett mannen fly. Hade det inte varit för bilderna från kameraövervakningen hade de kanske inte satt personen i något sammanhang alls.

Aktiv eller passiv bevakning

Visst blir du lite extra uppmärksam när du ser att du är kameraövervakad? När man till exempel går in i sin lokala livsmedelsbutik är bland det första man ser en TV-skärm vid ingången där man kan vinka åt sig själv i kameran. Det faktum att vi vet att vi är videoövervakade bör avskräcka eventuella snattare som hela tiden måste ha med i bakhuvudet att det finns stor risk att deras handlingar fångas på film. Och då är det kört.

Kamerorna behöver ofta inte ens vara igång för att ha denna förebyggande effekt. Bara det att man ser att det finns en kamera på plats, eller för den delen bara är skyltat om övervakning, gör att man är lite på sin vakt. Fångvaktartornet behöver inte vara bemannat om inte fångarna kan se väktarna i tornet, var filosofen Jeremy Benthamns teori. Och visst ligger det någonting i det.

Följ lagarna för kamerabevakning

Vad man dock kan fördjupa diskussionen i är att om CCTV används men inte är igång. Bidrar det till någon slags falsk trygghet? Vi upplever att vi är trygga för att om någonting händer filmas det. Men vi vet samtidigt att folk begår brott trots kameraövervakning. Gör vi oss då en otjänst genom att inte kika över axeln ändå när vi går i skumma kvarter?

Det viktigaste är dock att man följer lagarna för kamerabevakning. CCTV i Stockholm går inte under några andra lagar än CCTV i Göteborg, till exempel. Du får lov att sätta upp kamerabevakning på din privata tomt och mark. Men ska du däremot övervaka butiker eller gator och torg måste bevakningsgrunden vara större än behovet att skydda människors integritet.

Hur svårt är det med ekonomisk förvaltning?

14 okt 2020

Ekonomisk förvaltning behöver inte vara svårt, men det är i alla fall komplicerat. Allt från hyresavier till budgeterade reparationer ingår, och det krävs kunskap om aktuella regler.

Vem i en bostadsrättsförening vill ta på sig ansvaret för den ekonomiska förvaltningen? Och vilken fastighetsägare har tid med alla detaljer och lagregler? Med tanke på alla olika viljor och allt ansvar inför hyresgästerna, är det smidigt att lämna bort jobbet till verkliga proffs. Man har ändå insyn och bestämmande, men man har ett bollplank och en kraftfull hjälp.

Vanligt, dagligt jobb

Bokföring tillhör de vardagliga sysslor som krävs när man förvaltar en fastighet. Hyresavier skickas ut, betalningar bokas, och man ska ha koll på banksaldon. Alla fakturor och kvitton på materialinköp och andra utgifter ska bokas och betalas. Mycket går via internet, och mycket kan skötas av en kassör, men det är ett betungande arbete.

Väljer ni att låta en utomstående konsult sköta både bokföring, budgetering, åtgärdsplaner, myndighetsrapportering och mycket annat, får ni förutom hjälpen med jobbet också goda råd och tips som ni har nytta av. Till detta kan nämnas den långsiktiga, finansiella planeringen, som handlar om att välja rätt långivare, förhandla om bra villkor, se vilka bidrag som finns att utnyttja och bokföringsmässiga fördelar som kan finnas.

Det är dyrt att reparera

Reparationer ska om möjligt samordnas. Kan man göra typ golvläggning eller ommålning i flera lägenheter på samma gång kan man göra större materialinköp och få mängdrabatt. De hantverkare man vill anlita ska bokas upp i tid, och man ska budgetera med vad allt får kosta. Dessutom ska reparationer ske i enlighet med gällande byggnormer och miljöregler.

Anlita någon som klarar av att ta ett helhetsansvar, någon som har både vana och kunskap om vilka åtgärder i ett hus som är viktiga att prioritera. Någon som kan ta in olika offerter och bedöma dem, så att fastighetsägaren kan fatta rätt beslut. Någon som också kan ge en vink om hur det hela ska finansieras. För det är ju styrelsen i bostadsrättsföreningen, eller fastighetens ägare, som ansvarar för att allt fungerar bra. En ekonomisk förvaltare är en inhyrd specialist, som ger goda råd och som sköter den löpande redovisningen i samråd med hyresvärden. Riktig praktisk nytta av en oberoende extern konsult har man när man behöver meddela tunga besked till hyresgästerna, som till exempel att hyrorna måste höjas, eller när man måste avhysa en misskötsam hyresgäst på ett lagligt sätt.

Spara tid med ett effektivt lönesystem

26 sep 2020

Räknar man lön för personal med olika avtal, eller när samma person är anställd i flera bolag i koncernen, då är det bra att satsa på ett rejält lönesystem, som HR Plus, som gör uträkningen.

Den investering i tid och arbete man lägger ner på att lära sig ett avancerat löneprogram är verkligen ett smart drag. Man får så mycket tillbaka från programmet och sparar massor av framtida arbete när man hanterar löner professionellt.

Komplexa arbetsuppgifter går lättare

Med tiden, när ett företag växer, kan det uppstå komplexa situationer, där det är tungrott att räkna löner. Då behövs ett extra kraftfullt program som exempelvis lönesystemet HR Plus. Folk har olika avtal, är anställda på olika villkor och ibland har samma person flera olika funktioner i en koncern. Varje aktiebolag är en egen juridisk person som ska redovisa sina löner och skicka in kontrolluppgifter till Skatteverket. Just lönedelen, med tillhörande skatteredovisning, är enormt beroende av att man håller tidsramarna för betalning så att inget oförutsett stoppar upp jobbet.

Särskilt med många anställda av olika slag är det nödvändigt att företaget satsar på ett effektivt datorstöd, och lönesystemet HR Plus klarar dessa komplexa uppgifter. Kanske har man hundratals anställda, och alla förväntar de sig att rätt belopp finns på deras konto på avlöningsdagen. Datastrul har personalen ingen förståelse för i det läget, så pengarna ska bara finnas på kontot.

Konsten att betala rätt lön i rätt tid

Grunden till effektivitet är att uppgifter registreras i förväg för varje anställd. När man väl ska göra lönerna vet datorn vilken skattetabell som gäller för varje enskild person, vem som ska betala extra skatt, vem som har fast månadslön, vem som har rörlig lön och mycket annat. Skattetabeller är kopplade till löneprogrammet. Det kommer ut lönelistor och när man är klar går filer elektroniskt över till banken. De anställdas kontouppgifter kommer förstås också med automatiskt eftersom de är inlagda förväg med clearingnummer och allt. Banken ser till att alla lönerna går in rätt till respektive konto. I programmet finns också bokföringslistor som gör jobbet enklare. Allt som man tidigare fick sitta och räkna ut manuellt sköts så gott som automatiskt. Funktioner som dessa är grundläggande numera, men lönesystemet HR Plus är en rejäl uppgradering. Givetvis är det alltid möjligt att gå in och justera belopp, och man måste godkänna listor innan de bokförs. Datorn är en hjälpreda, men det är företagets lönepersonal som styr över maskinen.

Fördelar och nackdelar med löneoutsourcing

8 sep 2020

Löneoutsourcing har blivit vanligare och många företag tycker det är smidigt att någon annan hanterar lönerna. Vilka är fördelarna och nackdelarna? Här kommer några förklaringar.

Löneoutsourcing har förekommit länge. Det innebär kort att du som företagare överlämnar det administrativa kring lönehanteringen till ett externt företag. Många företag väljer att göra detta då det är smidigt att anlita företag som är specialiserade på allt som rör löner. På så sätt slipper du ha den kompetensen inom företaget. För en del företag är det inte lönsamt att ha lönehanteringen inom företaget. Dels för att det krävs en hel del kompetens men även då man kanske inte har behov av en administrativ tjänst på heltid.

Vad finns det för fördelar?

En stor fördel är det kan innebära mindre kostnader för ditt företag. En del större företag anlitar hela externa HR-avdelningar. Ibland finns uppfattningen om att när man anlitar någon annan för att sköta lönerna så förlorar man helt kontrollen. Det är däremot inte så, utan du kommer fortfarande ha attestering och uppföljning, men slipper det andra administrativa. En annan fördel är att du inte blir lika sårbar som om du bara har en anställd som sköter lönehanteringen. Blir den personen sjukskriven eller slutar så kan det ta lång tid att rekrytera eller lära upp någon annan inom företaget. Många uppskattar också att slippa fundera på lönehanteringssystem med allt vad det innebär att underhålla och förnya.

Finns det några nackdelar?

Det passar inte alla företag att anlita en extern firma. Oftast beror det på att företaget inte har befintliga rutiner när det kommer till löner. Det kan lösas genom att först arbeta fram rutiner och det går att anlita en konsult som hjälper till. Vissa företag behöver också ha full insyn i lönehanteringen och då är det inte alltid det bästa alternativet med löneoutsourcing. Det krävs också en viss digital mognad inom företaget när det kommer till lönehanteringen. Annars kan det vara en svår övergång för att bli helt digitala. Men det är ofta inte så svårt att åtgärda och de allra flesta företag som arbetar med löneoutsourcing hjälper även till med att förbereda ditt företag. När det kommer till att anlita en extern aktör bör du dock ställa krav och se till att offerten inkluderar allt du behöver. Det är framför allt viktigt att ha en kontaktperson på företaget du anlitar och att ni har tydlig ansvarsfördelning då det är en förutsättning för att det ska löpa på smidigt. Läs mer om löneoutsourcing på denna sida: outsourcinglön.nu

Jobba tryggt efter semestern

17 aug 2020

Semesterperioden börjar gå mot sitt slut och fler och fler företag sätter igång verksamheten på full fart igen. Men det är ju det där med coronaviruset… Är det verkligen en bra idé att överväga att skicka tillbaka alla till kontoret för att jobba som vanligt? 

Folkhälsomyndigheten svarar tydligt NEJ på den frågan. Det är fortfarande bättre om endast de som måste befinna sig på sin arbetsplats gör det. Övriga som kan arbeta på distans bör fortsatt göra detta. Faran är verkligen inte över utan det är snarare så att vi riskerar att en andra våg av smittan blommar upp om vi för snabbt går tillbaka till att träffa stora mängder människor igen.

Distansarbete bör fortsatt vara norm

Troligtvis så kommer det här att vara norm under ganska lång tid framöver, såvida det inte dyker upp ett effektivt vaccin inom några få månader. Då det är relativt osannolikt att det kommer att ske så får man som arbetsgivare räkna med att distansarbete kommer att vara normen och därför måste verksamheten anpassas så gott det går till detta.

Många anställda har även insett fördelarna med att arbeta hemifrån under huvudparten av sina veckor och skulle gärna fortsätta med det. Självklart finns det utmaningar som att man går miste om visst “fikasnack” som bjuder in till samtal som inte hinns med under mer formella möten. Försök därför att hitta olika vägar som hjälper dina medarbetare att hålla den personliga kontakten. Det är ofta där som nya idéer och lösningar på problem dyker upp.

Jobbar ni mycket vid datorer är det trevligt att ha en chatt igång under dagen att skriva lite i, eller varför inte skapa ett helt virtuellt kontor där alla sitter med webbkamera på, åtminstone några timmar om dagen. Då suddas gränserna ut och det känns mer som att man faktiskt sitter i samma lokal och arbetar.

Undvik onödiga besök

Om ni ändå bestämmer er för att göra hela eller delar av jobbet från de egna lokalerna är det viktigt för allas säkerhet att man så långt det är möjligt undviker onödiga besök. Det gäller såväl affärsbesök som privata. Och när det kommer till kunder, leverantörer och samarbetspartners i utlandet så kommer det att dröja ett bra tag innan det blir aktuellt med besök igen. Många länder har restriktioner både mot att åka till Sverige och att ta emot svenska besökare på grund av det antal smittade i Covid-19 som vi har haft här i landet de senaste månaderna. 

För att kunna upprätthålla kommunikationerna så bör du satsa på att se till att ni kan mötas virtuellt på ett bra sätt. Nedan kommer lite tips på vad du kan göra.

Rätt utrustning gör jobbet effektivt

För att kunna arbeta effektivt på distans så behöver man bra utrustning. Det gäller både för de anställda som ska arbeta hemifrån och i de egna lokalerna.

Investera gärna i bra utrustning för videokonferenser. Det är en stor fördel att ha en lokal med fast installerad utrustning som direkt är redo för att ringa videosamtal med hög kvalitet. Mycket tid kan sparas in på att inte behöva koppla in utrustningen och krångla med inställningar varje gång det är dags. Med fast videoutrustning står allt redan placerat så att man tydligt kan se både de som talar och en eventuell skärm som kan behöva delas, mikrofoner är inställda för att fånga upp ljudet väl i lokalen och det hjälper definitivt att ha en riktigt bra konferenskamera och projektor istället för en liten inbyggd webkamera i en laptop.

Detta är användbart både inom den egna verksamheten när man ska hålla möten och även när man ska kommunicera med samarbetspartner inom och utom landet. Även om gränserna öppnas upp igen så är det värdefullt att kunna spara in onödiga resor, så lägg hellre några kronor extra på riktigt bra digital utrustning och digitala verktyg som underlättar kommunikationen.

Glöm heller inte bort att dina anställda måste ha en bra ergonomi och vettig utrustning när de jobbar hemifrån. Det kan innebära vissa investeringar initialt, men sen kommer det att löna sig genom att dina anställda kan sköta jobbet effektivt och utan att bli sjuka på grund av dålig arbetsmiljö. Ser ni att det här kommer att bli långvarigt kan det vara värt att överväga att flytta hem en del utrustning till dina medarbetare såsom ergonomiska bord och stolar, datorskärmar och belysning. Kanske går det så långt som att ni kan spara in på kontorshyran och bara hyra en möteslokal och något enstaka rum istället? Fundera på saken tillsammans och se vad som passar just er verksamhet bäst.

Bokföring är något för alla

5 aug 2020

Det är inte bara för att lagen kräver det som bokföring är nödvändig. Man har själv stor hjälp av att ha ordning på sina räkenskaper och enkelt kunna se företagets utveckling och lönsamhet.

Bokföring i Göteborg är nödvändigt för alla som bor i den delen av landet. Västkustfiskare, restauranger, hotell och butiker, alla näringsidkare måste sköta sin löpande redovisning. Bokföringslagen gäller för alla. Men man kan lämna bort jobbet om man inte vill göra det själv.

Som väl är finns det experter

Kanske vill ditt företag låna pengar till investeringar. En industri behöver byggas ut eller man vill starta ett helt nytt företag. De juridiska turerna, jakten på finansiärer och förmågan att förhandla fram fördelaktiga lånevillkor är saker som kan kännas tunga när man är så glad över sin affärsidé och bara vill jobba med att förverkliga den. Ta då hjälp av en bra redovisningsfirma i Göteborg, som har gedigen kompetens och kontakter inom både juridiken och bankvärlden. Låt dem använda sina kunskaper och visa dig hur du gör för att skaka fram kapitalet du behöver.

Grunden till det mesta är en välskött bokföring, som ger alla intressenter inblick i förutsättningarna för en lönsam verksamhet. Har du ett företag som går bra, har du inga stora skulder utan en bra likviditet, finns det stora chanser att få lån för att utöka verksamheten. En riktigt bra affärsidé kan också räcka långt, om investerare tror på den.

Från fakturering till bokslut

Redovisning omfattar så mycket, från löpande bokföring till bokslut och årsredovisningar.Däremellan har vi löner, arbetsgivaravgifter, moms och skatt. Och sedan ska det göras kontrolluppgifter och rapportering till Fora. Det hör också till lönedelen. Man har många skyldigheter som företagare. Något av det viktigaste är att passa tider och datum, så att man slipper förseningsavgifter och oönskad uppmärksamhet. Redovisningsbyrån håller reda på allt sådant, så du kan faktiskt få lov att bara ägna dig åt dina spännande affärsprojekt.

Och hur blev det nu med finansieringen? Gör man en snabb bokslutsanalys ser man lätt hur företaget går, och det är positivt om man har en bra redovisningskonsult eller revisor som kan intyga att man är seriös i sina affärer. Det är givetvis mycket lättare att få finansiell hjälp om man har alla siffrorna i ordning, jämfört med att ha kontoret på fickan eller i plastpåsar och låtsas vara seriös. En bra revisionsbyrå håller kollen för dig och gör allt jobb med din bokföring.

En personlig lokal

20 jul 2020

Idag är en kontorslokal inte alltid en rad rum förbundna med en korridor. Det finns en entré men inte alltid ett lunchrum. Troligtvis handlar det om en stor yta som behöver inredas. Så hur gör man?

När man ska flytta till nya lokaler stöter man på en rad utmaningar. Detsamma gäller när man för första gången ska hitta en lokal som passar ens verksamhet. Alla har olika förutsättningar och ingen modell kan rimligen passa alla.

Fastigheter och lokaler kommer från olika tidsåldrar och många bär prägel av den tid då de byggdes - andra är nya och hitintills obebodda. Nu ska du och dina medarbetare husera där och förhoppningsvis trivas och kunna jobba effektivt. Troligtvis behöver lokalen ifråga göras iordning för att fungera för er. Ibland har man riktig tur och hittar något som bara är att flytta in i, men det tillhör inte vanligheterna.

Balansen mellan avskildhet och gemenskap

Det finns många teorier om vad som fungerar bäst för kontorsarbete. Länge rådde normen att alla skulle sitta i sin egen lilla kub. En tanke bakom detta var antagligen att det fanns en viss status i att ha ett eget arbetsutrymme; ju större rum desto viktigare person. Därefter svängde allt 180 grader och kontorslandskapet var det enda rätta. Alla skulle arbeta tillsammans och hjälpa varandra. Haken med detta resonemang var att ljudnivån ofta blev oacceptabelt hög och arbetsron uteblev.

Idag har de flesta landat i något mellanläge. Arbetets karaktär spelar roll. Om man ofta sitter i telefonsamtal fungerar landskap dåligt - ingen hör något och alla hör för mycket. Är arbetet av stillsammare karaktär med mycket datorknappande kan det fungera bättre. Ett ensamt rum upplever många som något isolerat och trist. Förutom dessa sociala faktorer har man också den rent fysiska arbetsmiljön att begrunda. Har alla arbetsplatser tillräckligt med ljus, helst naturligt? Hur är det med akustiken och hur fungerar ventilationen?

Ett enklare och bättre kontor

När alla dessa faktorer vägs mot varandra så hamnar man ofta i ett läge där man kommit så långt att man har en plan. Ett rum med ett par arbetsplatser i fungerar för många. Det passar så klart inte alla och ibland behövs avskildhet, men det finns smidiga lösningar. Med hjälp av ramar av exempelvis aluminium och väggar i glas löser man problem med både ljud och ljus. Extra ljuddämpning kan med fördel ske i form av textilier och växter. Anlitar man en firma som sysslar med kontorsanpassningar så underlättas förstås processen!

Utveckla ditt ledarskap med rätt utbildning

1 jul 2020

Har du ansvar för andra människor på arbetet och vill utveckla ditt ledarskap? Se hit och undersök vad en utbildning i ledarskapsutveckling kan göra för dig, ditt arbete och din framtid.

En del människor tycks vara födda att leda. De verkar inte ha några som helst svårigheter med att ställa sig först i ledet, ta tag i stafettpinnen och leda en osäker grupp till trygghet, gemenskap och målmedvetenhet. Exempel på sådana personer är bland andra landslagskaptenen i fotboll Andreas Granqvist, som blev “landsfadern” med hela svenska folket efter VM 2018 då han ledde sitt Sverige till en kvartsfinal. En annan ledare var den framlidne statsministern Olof Palme, som med ett politiskt ledarskap ledde Sverige i osäkra tider under Kalla kriget och en osäker omvärld. Men alla är inte ledare av naturen, utan behöver utbildas och tränas i just ledarskap.

Ledarskap kommer sällan automatiskt

Det finns många situationer som kräver en ledare och att någon med ledaregenskaper tar tag i saken för att få någonting att gå i mål. Om du och dina kollegor står inför ett projekt med en hård deadline fungerar det inte att man jobbar utan kommunikation, gemensamma mål eller att konflikter och ovilja till samarbete stör i arbetet.

I sådana situationer krävs det ofta att en person som folk respekterar och lyssnar på kan inspirera, motivera och hålla samman gruppen. Det är ledarens uppgift att se till att gruppen strävar mot samma sak, jobbar som ett lag och kan se sin del som en del av en helhet. Men sådant kommer inte automatiskt.

Variera ditt ledarskap

Att bli en ledare är någonting man behöver träna på. Det krävs kompetens och någonting som man behöver utbilda sig i hur man ska praktisera. Ännu mer komplicerat blir det av att det finns många olika ledarskap vars funktionalitet varierar beroende på vilken grupp man arbetar med och på vilken arbetsplats. Ibland kan man behöva växla mellan olika ledarstilar och göra avvägningar kring när och hur man ska praktisera ett särskilt ledarskap.

Kanske är du redan en person som gillar att ta plats och leda dina medmänniskor? I så fall kan du få hjälp med att utveckla just de egenskaperna så att du blir ännu bättre på det du gör. Underskatta inte heller värdet av att smycka ditt CV med att du har gått utbildningar inom ledarskapsutveckling. Alla uppskattar en ledare med moderna och flexibla ledaregenskaper! Vi tipsar att läsa mer om utbildningar inom ledarskap på denna sida: https://www.stqm.com/

Ergonomi är lika med hälsa

30 jun 2020

Vad man än jobbar med så betyder ergonomi på arbetsplatsen allt. En dåligt anpassad arbetsplats leder till skador, vilket leder till försämrad livskvalitet och sämre arbetsresultat.

Är du företagare och vill höja produktiviteten bland personalen? Vill du få bättre lönsamhet, snabbare leveranser och högre kvalitet? Vad ska du satsa på då? Är det effektivare maskiner? Bör du införa bonussystem? Ackord? Beting? Faktum är att inget av detta är lika effektivt som att satsa på personalens hälsa och en mer ergonomisk arbetsplats. De andra åtgärderna kanske ger en kortsiktig höjning av produktiviteten, men om de inte kombineras med en genomtänkt god arbetsmiljö som gör att personalen håller sig frisk så blir det snarare motsatt effekt: höga sjukskrivningstal och därmed minskad produktivitet. Det är enkelt att ta reda på vad som behövs. Ett första steg är att samla in och utvärdera enskilda arbetstagares erfarenheter. Ett annat är att uppmärksamma orsaker till eventuella sjukskrivningar och tillsammans med en arbetsterapeut hitta bra lösningar.

Människan är den värdefullaste tillgången i företaget

Det har framgått i flera rapporter hur en dålig arbetsmiljö som leder till långa sjukskrivningar är direkt negativt för ekonomin. Bortsett från det mänskliga lidandet så medför arbetsrelaterade sjukskrivningar och en stor personalomsättning också stora kostnader - kostnader som istället borde investeras i en god arbetsmiljö och ergonomiska lösningar. Sådana satsningar är investeringar, både i verksamheten och i människors välbefinnande. Det kan gälla allt från att se till att det finns bra belysning vid varje arbetsstation till att lägga in regelbundna raster och ha roterande arbetsmoment då även en anpassad arbetsstation kan bli förslitningar om den inte varieras.

Anpassade hjälpmedel och stationer

När själva arbetet utgör fysiska påfrestningar är det desto viktigare att se till att den som ska utföra momenten får så mycke hjälp som möjligt; att redskap, bord, ljus, vagnar, lyftanordningar etc underlättar arbetet och skapar en ergonomisk arbetssituation. Det kan röra sig om onödigt tunga lyft som kan undvikas, monotona upprepade moment som enkelt går att justera bort eller en bullrig miljö som kan begränsas med bra hörselskydd och ljuddämpare. Det kan röra sig om en genomtänkt arbetsordning som eliminerar onödiga omständliga rörelser, smarta förvaringslösningar som är enkla att komma åt och mångsidiga arbetsbord som anpassats efter behov. Investeringar i hjälpmedel som gör att arbetet går smidigt, innebär en besparing i form av friskare och mer produktiv personal. Det är den typen av investeringar som ger vinst i längden, inte bara ekonomisk, utan även mänsklig. Läs mer om hur du kan utveckla arbetsmiljön på denna webbsida: https://www.treston.se/

Professionell redovisning minskar problemen

23 maj 2020

Många företag dras med onödiga problem som står i vägen för att de ska kunna nå sin fulla potential. I många fall så handlar det om att man har fokus på andra saker än på det huvudsakliga området som verksamheten bedrivs inom. Professionell redovisning kan göra en enorm skillnad i detta.

För, det är nämligen på just redovisning som fokuset hamnar till slut. Alla företag, alla bolag och alla enskilda firmor har regler att förhålla sig till sett till bokföring, redovisning, skatt, moms, löneutbetalningar, fakturahantering och annan administration. Detta kräver tid och är ingenting som görs med en klackspark. Finns brister i redovisning eller där en bokföring skett med större felaktigheter så kan man riskera höga straff - näringsförbud och böter är två exempel på detta.

Många, speciellt mindre, företag försöker strypa sina utgifter och det innebär att man sköter all redovisning för egen maskin. Rådet är att man tänker om gällande detta. Att anlita en redovisningsbyrå är ingen extra, onödig kostnad och extravagans - det är en ren investering.

Professionell redovisning - en investering i tid och pengar

Vi ger ett exempel som stämmer ganska bra överens med hur många företag har det. Du startar ett mindre företag som visar sig gå ganska bra. Efter år som anställd inom golvslipning har du slutligen tagit steget och blivit egen företagare. Du har - efter några månaders kämpande - kunnat anställa två personer och jobben har börjat rulla in. Detta är extremt motiverande och roligt; pengarna kommer in och allt är frid och fröjd.

Den enda smolket i bägaren är att du tvingas sitta flertalet timmar varje kväll med en massa administrativt arbete. Utöver att räkna på jobb och lämna offerter till kunder ska du även sköta din bokföring, du ska skicka fakturor, betala in skatt- och moms samt betala ut löner och betala in arbetsgivaravgifter. Det tar liksom aldrig slut och du börjar känna att allt detta går ut över verksamheten. Du orkar inte lika mycket, du känner ingen glädje och det finns hela tiden en klump i magen gällande allt pappersarbete som väntar - och där du även oroar dig för vad som händer om du gör fel.

Det här är vanligt och det är exakt det vi menar med att man tjänar på att anlita en partner för professionell redovisning. Du kan hålla ögonen på bollen och fokusera på det du kan - i det här fallet att slipa golv - resten sköter din redovisningsbyrå. Idag kan man använda internet dessutom; det gör att man slipper ha en massa möten - allt går att skicka via exempelvis molntjänster. Du kan rent krasst vara verksam i Borlänge, men anlita en redovisningsbyrå i Stockholm och aldrig behöva - rent fysiskt - träffa den person som hjälper dig. Det gör tjänsten både effektiv och billig.

Rätt redovisning och rådgivning kan ge stora vinster

I många fall kan man också tjäna pengar på professionell redovisning. Du kan missa avdrag, du kanske betalar in för mycket pengar och det kanske kan vara så att en annan bolagsform kan ge dig mer pengar än vad den nuvarande kan ge? Du är expert på att slipa golv - det företag du anlitar för din redovisning är expert på just det. Det handlar om att betala för en tjänst - en lång utbildning - som du själv inte klarar av.

Vi kan vända på det. Hur bra jobb skulle personen som sköter din redovisning vara på att slipa golv? Däri ligger svaret. Vi har alla olika kunskaper och genom samarbete så når man nya höjder och nya nivåer. Läs mer om redovisning på denna sida: https://www.redovisningstockholm.biz/

Hur ska en chefsrekrytering gå till?

19 maj 2020

Nya medarbetare kommer och går. Men förr eller senare kommer företaget behöva en ny chef. Den tidigare kanske går i pension, eller vidare till annat jobb. Då måste processen dra igång.

På en arbetsplats är det normalt en viss rörlighet bland personalen. Medarbetare kommer och går, av olika anledningar. Det kan ibland vara en stor personalomsättning, beroende på olika faktorer. Förhoppningsvis finns det en konstant, chefen. Åtminstone över en längre tid. Den som har chefspositionen är en nyckelperson, viktig för företagets hela verksamhet. Det gör att det blir en utmaning att ersätta nuvarande chef med rätt person, eftersom det påverkar hela arbetsplatsen, både verksamheten och de anställda. Många gånger finns det stora förväntningar på efterträdaren, förhoppningar om förbättringar och förändringar. Det kan vara höga krav på näste man. Då kan en firma som jobbar med chefsrekrytering hjälpa till.

Intern eller extern rekrytering?

Det finns inget rätt eller fel i hur man går tillväga för att hitta rätt person för chefstjänsten. I vissa fall kan det falla sig helt naturligt att se sig om inom företaget. Det kan vara en långvarig medarbetare som arbetat nära den tidigare chefen och som har god insikt i verksamheten och de rätta kvalifikationerna. En person som är känd bland övriga medarbetare, som kan företagskulturen etc. Det kan vara en fördel. Men det kan lika gärna vara en black om foten. Ledningen kanske förväntar sig nytt blod, nya friska idéer, nya synsätt, nya visioner. Då kan en extern rekrytering vara svaret.

Anlita en rekryteringsfirma?

Oavsett vilka förväntningar man har på chefens efterträdare, kan det vara en god idé att anlita proffs, en byrå som kan headhunting, som jobbar med det varje dag. Som har erfarenheten och de rätta verktygen. Det utesluter inte att det ändå blir en person inifrån som kan vara en av kandidaterna. En firma som har ett brett kontaktnät och stor insikt i innebörden av processen, kan skaka fram kandidater som kanske var oväntade, men helt rätta. Det kan handla om en person från samma bransch som kan tillföra erfarenhet från sitt håll. Eller så kan det vara någon från en liknande bransch med många nya visioner. Ibland kan det till och med vara någon med en helt annan bakgrund som visar sig vara svaret. Att söka efter en ny ledare gör företaget inte lika ofta som de rekryterar annan personal. Det sker oftast mycket mer sällan vilket gör att rutinerna kan saknas. Då är det tryggt att vända sig till proffs.

Är det dyrt med toner till kopiatorn?

16 maj 2020

Har ditt företag vuxit och krävs det nu allt fler och större resurser vad gäller utskrifter och kopiering? Att hyra en kopiator är både smidigare och mer ekonomiskt än att köpa en helt ny!

Ditt en gång nystartade lilla företag har tagit fart och du har helt plötsligt flera anställda och en snabb ruljangs på viktiga papper som måste skickas hit och dit. Idag är inte kopiatorn en lika självklar medarbetare i våra kontor som den var förr i tiden. Nu sköts det mesta digitalt, över mejl eller via telefonsamtal. Men ibland är man ändå i behov av en kopiator. Kanske för att skicka konfidentiellt material eller för att man kräver underskrifter av något slag. Vissa typer av företag har större användning av en kopiator än andra. Sysslar man med formgivning och design kanske man måste kunna kopiera upp ett antal skisser för att skicka runt. Men är det verkligen värt att investera i en kopiator?

Hyra är det nya köpa

Att hyra, låna eller köpa begagnat är något som verkligen ligger i tiden. Idag är det inte lika attraktivt att spendera och köpa nytt då det inte görs med någon särskild hänsyn till miljön. Många människor och företag tar idag en aktiv ställning i miljöfrågor och försöker i den mån det är möjligt att se till att deras klimatavtryck är så små som möjligt. Sen är det ju inte alla som faktiskt kan, eller har råd, att köpa nytt. En kopiator till ett företag är en stor och otymplig maskin som kostar mycket pengar. Det är en stor investering som kanske inte är möjlig att göra för det nystartade företaget. Då är hyra ett bra alternativ. Oavsett om du behöver hyra en kopiator i bara några veckor eller om du planerar att hyra kopiatorn i flera månader så finns det en lösning som passar för dig och ditt företag. Dessutom ingår service så du behöver aldrig stå där med ett problem som du inte kan lösa.

En prisvärd utgift

Förutom den fasta månadskostnaden för själva kopiatorn så kommer man även att behöva köpa toner. Att toner är en regelbunden utgift är ingenting som man kan komma ifrån eller påverka. Däremot så kan man påverka valet av toners. Genom att köpa toners som är framtagna ur ett återvunnet material så gör man också något bra för miljön. Returnera och återanvänd kassetter och toners och spara både på miljön och på dina pengar!

Intresserad av magi och trolleri?

27 apr 2020

Vill du förstå den magiska världen som en trollkarl känner till? Har du behov av en trollkonstnär i ditt liv? Är magi bara något för dem som gör trick eller finns det någon annan slags magi?

De allra flesta människor har någon gång fängslats av magi och trolleritrick. Kanske minns du när du var barn och med stora ögon tittade på allt magiskt som skedde inför dina ögon. Bara att se en stjärna lysa kanske kan få dig att komma i kontakt med en naturlig känsla av magi. Det är troligen ingen som inte någon gång svept en pinne i luften och utropat abrakadabra eller simsalabim. Tänk att kunna trolla bort hemskheter och trolla fram något bra. Ja, en sådan liten trollstav vill nog alla ha.

Vad är det som får oss människor att fängslas av magi?

I alla tider har vi varit fängslade av det magiska och oförklarliga. Både existentiella frågor och önskningar om att allt ska ske ögonblickligen. När det sedan sker framför våra ögon reagerar vi med förundran och vill se det hända om och om igen. Vi vill helt enkelt förstå det oförklarliga. När en trollkarl utför sina trick handlar det i första hand om fingerfärdighet och illusioner. De har även en förmåga att kunna fängsla oss i publiken med underhållande tal och kontinuerliga frågeställningar som drar vårt medvetande till annat än det de företar sig. Trots att vi vet om allt detta, är det svårt att inte låta sig fångas och ledas ut i den magiska världen där allt kan hända.

Hur blir man en trollkarl?

Om du vill utbilda dig till trollkarl är det bästa du kan göra att köpa dig en trollerilåda. Sedan sätter du igång och övar tills alla tricken sitter. När du sedan visar dem för andra ska du vara mycket noga med att aldrig visa dina hemligheter. Då försvinner magin både runt tricket och runt dig själv som trollkarl. Ibland kan man ha tur och hitta en kurs på ett studieförbund, på en kulturskola eller på en cirkusskola. Kom ihåg att när du kan ett trick riktigt bra är det dags att öva på presentationen. Så fram med spegel och videokamera, öva så mycket du kan och spela sedan in dig själv när du utför ditt nummer. Det är här den verkliga magin utspelar sig, i din presentation. Det är då du förtrollar din publik och trollbinder dem med dina trick. Vi rekommenderar denna hemsida: https://www.trollkarl.org/

← Äldre inlägg