Viktiga frågor vid rekrytering

Hur får man veta något om en annan person? Jo, man ställer frågor och där svaren sedan ger en bredare och bättre bild av vem man har att göra med. Detta såväl privat som i arbetslivet. Det senare är något som vi ska titta närmare på här och där vi vänder oss till dig som företagare i färd med att nyanställa. Du kommer här att läsa igenom flertalet CV:n, du kommer att sålla och sortera och du kommer slutligen att ha några kandidater kvar. Kandidater som du ska träffa och som du ska ställa frågor till och där du förmodligen får svaren som leder till rätt person för tjänsten i fråga.

Frågan här är naturlig: vilka frågor ska du egentligen ställa? Vi tänkte lista några som du definitivt inte får missa och några kommentarer om hur du ska tänka kring de eventuella svaren på dessa.

 

  • Vilka är dina styrkor och vilka eventuella svagheter har du? En person som inte har några svagheter finns inte. En öppen och ärlig person berättar om sina styrkor – utan att skryta – och sina svagheter. Be personen utveckla sitt resonemang och be gärna om konkreta exempel. Och nej – det är ingen svaghet att vilja jobba för mycket eller att ta med sig jobbet hem. Det är snarare en förtäckt styrka som du ska bortse ifrån. En bra fråga att ställa i samband med att en svaghet nämns är att att höra hur personen i fråga arbetar för att slipa bort den sämre egenskapen.
  • Vad har du lyckats med under din karriär/vad är du extra stolt över? Låt personen berätta och låt honom/henne ta lite plats och skina en smula. Följ direkt upp med nästa.
  • Nämligen – vilket är ditt största misstag i karriären? En konstig fråga kanske, men den är viktig för att dels ta reda på insikten hos personen och dels också se vad deen gjort för att undvika liknande missar i framtiden.
  • Vad lockade dig med just den här tjänsten? En standardfråga; men inte en oviktig sådan. Du får en bra bild av hur påläst personen är av ditt företag och vad som intresserar med tjänsten i fråga. Är ansökan bara en i mängden eller har personen verkligen ett genuint intresse för att jobba hos just dig?

Intervjufrågor du kan stryka vid din rekrytering

 

Fyra stycken frågor som verkligen kan ge intressanta svar att spinna vidare på. Dessa tycker vi definitivt ska finnas nedskrivna i formuläret. Däremot så finns det några typiska standardfrågor som du direkt kan dra ett rött streck över. Utfyllnadsfrågor som inte fyller någon funktion överhuvudtaget. Vi ger exempel på några sådana intervjufrågor som många använder vid rekrytering av ny personal och som du bör undvika:

  • Var ser du dig själv om fem år? Vem vet? Vet du var du är om fem år? Du kommer att få svaret om att personen ser sig själv som en nyckelspelare i ditt företag. Vill du verkligen höra det upprepas av alla kandidater? Fråga istället om hur personen vill utvecklas och vilka mål denne har inom din verksamhet.
  • Civilstatus? En totalt onödig fråga som dessutom kan vara olaglig. Du har inte att göra med vare sig sexuell läggning, ålder, kön, etnisk tillhörighet eller religion.
  • Berätta lite om dig själv. Du såg inget frågetecken efter och det är således inte ens en fråga du ställer. Du har fått information om personen i det personliga brevet redan och ställ istället en fråga kring något ur detta brev. ” Det står här att du studerade på Handels, men att du bytte till webdesign – varför gjorde du det ”?

Mer info om rekrytering: http://www.rekryteringstockholm.biz/