Vad kostar det att starta ett aktiebolag?

Funderar du på att starta aktiebolag så kommer du behöva få ett svar på den här frågeställningen – Vad kostar det att starta ett aktiebolag?

Direkta kostnader

För ett antal år sedan var den insatsen för att starta ett aktiebolag på 100.000 kr. Det var aktiekapitalet som krävdes gentemot kunder, leverantörer och myndigheter som borgade för en stabil verksamhet. Den enda egentliga kostnaden för att starta ett aktiebolag är pengarna till aktiekapitalet.

25.000 kr i aktiekapital

För ett par år sedan ändrades kravet på aktiekapital och sänktes från 100.000 kr ner till 50.000 kr. På grund av internationell konkurrens och påtryckningar om att underlätta för människor att starta företag kommer nu gränsen sänkas den första januari 2020 till 25.000 kr. Tittar vi på våra grannar i Baltikum, Lettland som exempel, krävs inte mer än cirka 1.000 kr för att få starta deras aktiebolag, ett så kallat SIA.

Person sitter med dator, miniräknare och papper med stapeldiagram

Indirekta kostnader

Startar du ett aktiebolag har du, bortsett från själva aktiekapitalet även indirekta kostnader. Vet du inte själv hur du startar och registrerar ett aktiebolag kan du ta hjälp av en redovisningsbyrå för det. Priserna varierar men räkna med ett antal tusenlappar för att få hjälp att komma igång.

Redovisning

Du måste börja rapportera moms, betala in löneskatter varje månad och du bör ha lite bättre ordning på bokföringen. Tar du hjälp av en byrå även för de här sakerna tillkommer kostnader för att sköta redovisning. Om du vill ha hjälp med rådgivning och upprättande av bokslut kostar även det lite pengar.

Alternativkostnader

Den sista kostnaden för att starta ett aktiebolag tänker man sällan på. Väljer du att starta ett företag istället för att vara kvar i en anställning har du en alternativkostnad att ta hänsyn till. Både avseende lön, obekväm arbetstid, förlorad semester, oro kring att ha råd med hyran och lönerna nästa månad och mycket annat.

Starta företag – mer än bara pengar

Att starta och driva ett företag är ett åtagande långt utöver en vanlig anställning hos en arbetsgivare. Jobb kan du byta då och då men ditt företag står du kvar med över ett längre perspektiv. Att driva företag är en livsstil och en kontinuerlig process bestående av både lärande, hårt arbete och risktagande.

En livsstil

När man väl vant sig finns det sällan något alternativ men för många skulle det också varit bra att inte startat företag från första början. Ställ dig gärna frågan vad kostnaderna är, vad vinsterna är och om det är rätt val för er familj.

Mer info gällande aktiebolag finns att hitta på sidan www.bokföringaktiebolag.se

 

7 Feb 2020