Kameraövervakning bidrog till att gripa mördare

CCTV kan hjälpa till att lösa flera brott och identifiera skyldiga människor. Dessutom kan det ha en förebyggande effekt. Men debatten om människors integritet är fortsatt högaktuell.

Tack vare bilder tagna med hjälp av så kallad CCTV, “Closed-circuit television”, har man många gånger kunnat gripa gärningsmän som begått brott efter att de fastnat på övervakningskamerorna. Ett exempel är mannen som mördade dåvarande utrikesminister Anna Lindh år 2003, som plåtades av en övervakningskamera i varuhuset NK. Bilderna släpptes för allmänheten och polisen kunde därför dels få en egen bild av gärningsmannens utseende, men också ta emot tips från allmänheten som hade sett mannen fly. Hade det inte varit för bilderna från kameraövervakningen hade de kanske inte satt personen i något sammanhang alls.

Aktiv eller passiv bevakning

Visst blir du lite extra uppmärksam när du ser att du är kameraövervakad? När man till exempel går in i sin lokala livsmedelsbutik är bland det första man ser en TV-skärm vid ingången där man kan vinka åt sig själv i kameran. Det faktum att vi vet att vi är videoövervakade bör avskräcka eventuella snattare som hela tiden måste ha med i bakhuvudet att det finns stor risk att deras handlingar fångas på film. Och då är det kört.

Kamerorna behöver ofta inte ens vara igång för att ha denna förebyggande effekt. Bara det att man ser att det finns en kamera på plats, eller för den delen bara är skyltat om övervakning, gör att man är lite på sin vakt. Fångvaktartornet behöver inte vara bemannat om inte fångarna kan se väktarna i tornet, var filosofen Jeremy Benthamns teori. Och visst ligger det någonting i det.

Följ lagarna för kamerabevakning

Vad man dock kan fördjupa diskussionen i är att om CCTV används men inte är igång. Bidrar det till någon slags falsk trygghet? Vi upplever att vi är trygga för att om någonting händer filmas det. Men vi vet samtidigt att folk begår brott trots kameraövervakning. Gör vi oss då en otjänst genom att inte kika över axeln ändå när vi går i skumma kvarter?

Det viktigaste är dock att man följer lagarna för kamerabevakning. CCTV i Stockholm går inte under några andra lagar än CCTV i Göteborg, till exempel. Du får lov att sätta upp kamerabevakning på din privata tomt och mark. Men ska du däremot övervaka butiker eller gator och torg måste bevakningsgrunden vara större än behovet att skydda människors integritet.

20 Oct 2020