Debet och kredit lathund

Har du svårt för när du ska använda debet och kredit i din bokföring? Här kommer en debet och kredit lathund.

När behövs en lathund?

Om en redovisningsbyrå hjälper dig med bokföringen är den här texten inte något för dig utan vi ska underlätta för den som vill lära sig sköta sin egen bokföring. Funderar du på om det är värt att lära sig eller om du ska anlita en redovisningsbyrå så bör du läsa vidare. Alla som vill komma igång med grundläggande bokföring har nytta av att lära sig den här lathunden.

Företaget som ett kärl

Tänk på ditt företag som ett kärl eller en hink. I en hink kan du antingen fylla på med saker eller tömma ur saker. När du fyller på med saker, vatten, pengar eller skulder, så debiterar du. När du tömmer ur saker, vatten, pengar eller skulder, så krediterar du. Genom att tänka på företaget som en hink kan du lättare se om du ska debitera eller kreditera något.

Köpa varor

Tänk att företaget köper in varor. Då fyller du på hinken med saker du ska sälja, alltså debiterar du ditt lager och dina tillgångar. Samtidigt tömmer du företaget på pengar eftersom du köper in varorna för något. Därmed krediterar du din kassa, kontot med pengar minskar.

Sälja varor

När du sen säljer varor kommer du tömma ut varor ur hinken som är ditt företag. Varorna töms ut och lagret, tillgångarna, krediteras. Samtidigt fyller du på med pengar i hinken eftersom du får betalt för varorna. Det innebär att du debiterar din kassa, kontot med pengar ökar.

Samma princip hela tiden

Den dubbla bokföringen är en struktur, en mall som du alltid ska följa. Varje sak du gör i företaget kommer både att fylla på någonstans och tömma på ett annat ställe. Därmed kommer du alltid att göra en debitering och en kreditering.

Kom ihåg

Det som kan kännas klurigt är att du både kan öka på tillgångar och skulder vilket gör att debet och kredit används åt båda hållen. Så länge du tänker på vad du häller ner i hinken och vad det är du tömmer ur hinken brukar det hjälpa en att hålla tungan rätt i mun. Är det fortfarande för svårt, gör bokföringen själv och be någon på en redovisningsbyrå granska ditt arbete. Då kan du vara säker på att det blir rätt och samtidigt lära dig från verkligheten.

 

13 Mar 2020