Vad ska man tänka på om man väljer inspirationsföreläsare?

Om ni ska ha kick off eller någon annan form av aktivitet på företaget så är det ofta väldigt kul att få bidra till personalen på ett lite annorlunda sätt. Ni kanske vill få människor att tänka i nya banor, att få en "aha-upplevelse" eller helt enkelt skapa en bra känsla i början på dagen. En ganska vanlig väg är då att hyra in en föreläsare som ska få fart på gruppen. Här nedan kommer ett antal punkter att tänka på vid val av inspirationsföreläsare.

Blir du inspirerad?

En väldigt vanlig väg är att ta hjälp av en bokningsbyrå för att hitta en person som ska inspirera era anställda och det kan vara en bra väg att gå. Det man däremot inte får glömma är att kvalitetssäkra den som man bokar in som föreläsare. Det finns många vägar till att göra en sån kvalitetssäkring men en vanlig miss är att själv inte se en föreläsning med kandidaterna ni funderar på att boka. Innan ni fattar beslut om vem som ska bli er föreläsare så kan det vara bra att se ett klipp på Youtube med personen, träffa den eller prata i telefon för att få en första magkänsla. Om du själv blir inspirerad av kontakten så borgar det för att din personal ska få samma upplevelse.

Vad är syftet med föreläsningen?

Även det här är en vanlig miss när man ska boka in en inspirationsföreläsare. Syftet med föreläsningen är bra att säkerställa i förväg, det är trots allt en del pengar som ska investeras. Inte bara det att en föreläsare ska besöka er och prata i en timme eller två, alla era anställda ska sitta och lyssna istället för att jobba och producera intäkter. Ett syfta kan vara att skapa en bra känsla och få kollegorna på gott humör inför en gemensam dag och det syftet kan vara gott nog. 

Se bara till att bestämma det innan föreläsningen så att ni inte behöver ha det som en sista efterhandskonstruktion. Ni har trots allt lyckats samla alla anställda på en och samma plats under ett par timmar och då kan det vara värt att använda föreläsningen för att väcka en tanke om något. En föreläsare kan både inspirera din personal och väcka tankar om en rad olika ämnen.

Vad är målet med föreläsningen?

Även det här hänger tätt ihop med syftet men är också en sån sak som de allra flesta glömmer att bestämma i förväg. Har ni ett tydligt syfte så kan målet hänga ihop med det. Har ni ett syfte så betyder inte det att målsättningen är klar. 

Ta en stund tillsammans och fundera på vad målet är med den här inspirationsföreläsningen och när det väl är fastställt, börja sålla bland föreläsarkandidater. Har ni riktigt mycket tur så finns det en föreläsare som har hjälp företag med  att genomföra events som uppfyller både ert syfte och erat mål. 

21 Aug 2018