Se till att dina anställda träffar en tandläkare

En av de bästa investeringarna man kan göra som företagare är att se till att de anställda håller sig friska. Varje sjukdag kostar nämligen dels pengar och de så ger den ett stort tapp i produktionen - oavsett vilken typ av bransch man är verksam inom. Handlar det om en långtidssjukskrivning så är det ännu värre; man kanske måste lära upp en ny vikarie eller också så måste de andra täcka upp och arbeta dubbelt så hårt. viss kompetens är dessutom omöjlig att ersätta. Allt handlar inte om plus, minus, kronor och ören. Håller sig personalstyrkan sig frisk så är mycket vunnet - en hälsosam arbetsplats ger ett mervärde som du som företagare kan ha stor nytta av. Vi tänkte ge några exempel på hur du kan tänka för att få en god företagshälsa som i sin tur kommer att ge dig bättre omsättning på sikt.

  • Tandläkare: Många tänker inte på att friska tänder är nyckeln till ett hälsosamt liv i övrigt. Har man dålig kvalitet på sina tänder så kan det - utöver att leda till tandlossning - även innebära ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Säger en anställd att han har en tid hos en tandläkare så ska du som chef uppmuntra detta. Faktum är att du kan uppmuntra på andra sätt också. Kan inte berget komma till Mohammed och så vidare. många tandläkare idag erbjduer en typ av mobil tjänst där de besöker företag och genomför undersökningar på plats. Enklare behandlingar går också att utföra vid sådana besök. Svårare ingrepp - att sätta in exempelvis tandimplantat - kommer dock att behöva göras på den ordinarie mottagningen. Av förklarliga skäl. Tryck även på att kosten på företaget ska bli bättre. Bannlys (skämtsamt) all typ av läsk. Frågar du en tandläkare vilket typ av livsmedel som är värst för tänderna så hamnar läsk ganska högt upp. Det farliga är att läsk - och andra sura drycker - nöter på emaljen och det är något som är svårt att korrigera i efterhand. Mer om tandvård på http://solnadental.se/.
  • Friskvård: Att de anställda håller sig i from rä enbart till gagn för dig. De orkar mer, de håller koncentrationen uppe längre och - just det - de blir sällan sjuka. ge ett frikostigare friskvårdsbidrag än de tusen kronor som normalt är standard. Det är en rejäl investering. Många arbetsgivare skapar även fysiska utmaningar. Vad sägs om en stegräknare i julklapp och där de anställda får tävla mot varandra och mot dig som chef. Klarar de att nå ett visst antal steg under exempelvis våren så bjuder du på en rejäl kick-off. Se till att delta själv också. Skapa ett sug kring motion och rörelse på arbetsplatsen.
  • Hjälp rökare att sluta: Om läsk är dåligt för tänderna så är rökning ännu värre. Rökning kan leda till tandlossning och det gör även att det försvårar att exempelvis sätta dit tandimplantat om sådan sker. Utöver det har vi cancer, vi har hjärt- och kärlsjukdomar och andra allvarliga sjukdomar som kan komma av rökning. Fimpa! Du kanske inte behöver vara så dramatisk som att bannlysa cigaretter.Det handlar om vuxna människor som gör vad de vill under sina raster. Däremot så kan du gå i bräschen för sundare vanor. Varför inte införa någon form av bonustrappa om de avstår cigaretter på arbetstid? Alla vet att rökning är dåligt för hälsan. Ibland är en morot det som krävs för att man ska lägga den här livsfarliga olaten på hyllan för gott.
18 Jul 2018