Risk att bli utsatt för ett bedrägeri

Vi har alla hört historien om den svinrike nigerianske prinsen som hamnat i en knipa och som behöver några få dollar för att lösa denna. Får han dessa dollar så garanterar prinsen i fråga evig rikedom till sina välgörare och där han direkt kommer att frigöra ett antal miljoner som skickas per omgående.

Det här scenariot kan vi idag skratta åt – ingen går väl på ett sådant simpelt bedrägeri och ingen tror väl på allvar att det finns en nigeriansk prins som står redo att skicka över en ansenlig summa pengar i utbyte mot några initiala kronor?

Svaret här är att idag skulle ingen gå på detta – men för några år sedan så köpte de facto ganska många detta bluffmail och svalde detta bedrägeri med hull och hår. Pinsamt – ja. Förståeligt? Även där är svaret ja. Det vi försöker säga är att bedragare alltid har en förmåga att ligga i framkant och hitta nya vägar att lura folk. En gång så var det så kallade Nigeriabrevet nytt och därmed så gick också många människor världen över på detta.

Anmäl ett bedrägeri direkt

Kort och gott – så fort ett bedrägeri är nytt så finns det en chans att lyckas med det och det är också därför som man utan undantag måste anmäla sådana så fort de dyker upp, Visst, har du exempelvis köpt en telefon på Blocket, betalat denna , men inte fått den levererad så kan det vara svårt att anmäla. Det kanske känns pinsamt och du vill helst av allt dra ett streck över hela incidenten och låtsas som att de pengar du betalat aldrig skickats över eller funnits i din ägo.

Det är fullt förståeligt; men genom detta agerande så ger du indirekt bedragaren en chans att fortsätta sälja den vara han aldrig ägt och fortsätta att lura andra och utsätta dem för samma bedrägeri du själv blivit utsatt för.

170 % - vi säger denna siffra av en anledning och detta då det är ökningen av antalet bedrägerier under senare år. En enorm ökning och vi tror att den skulle vara ännu högre om fler vågade anmäla det bedrägeri – oavsett vilket – de blivit utsatta för. Man kan bli lurad på internet – men man bör för den sakens skull inte låta andra gå i samma fälla. Anmäl direkt och sluta skämmas.

28 Dec 2016