Rekrytering av säljare – hur gör man egentligen?

Är du företagare och ska anställa för första gången? Om du inte redan har en person för jobbet, kan det kännas svårt att veta var man ska börja leta. Det finns ett flertal metoder man kan använda sig av. Här ger vi ett par exempel.

Arbetsförmedlingen

Det är vanligt att man går till Arbetsförmedlingen för rekrytering av säljare. Detta oavsett om man söker någon med tidigare erfarenhet, eller någon som man själv lär upp. På webbplatsen kan den som behöver säljare snabbt gå in och söka efter kandidater i registret. Om du inte här hittar någon du tycker verkar vara lämplig för jobbet, kan du lägga upp en annons. Det kan ta lite längre tid att hitta någon, men är ett gott alternativ om du inte hittar en god kandidat när du söker.

Du kan också få hjälp av myndigheten att arrangera en rekryteringsträff. Då får du möjligheten att snabbt träffa många och prata med dem, för att se om de verkar rätt för jobbet. Det här lämpar sig väl om du på ganska kort tid behöver anställa många.

Lägg ut annonser

Förutom Arbetsförmedlingen, finns det flertalet tjänster som listar lediga jobb. Genom att publicera annonser på nätet kan du snabbt få många potentiella kandidater att se din annons. Publicerar du en annons om att du behöver rekrytera exempelvis en ”säljare i Stockholm” kan du få många besökare.

Rekryteringsträffar

Visserligen kan du välja att hålla i en rekryteringsträff själv, men du kan också delta på en träff där flera arbetsgivare är med. Du får då möjligheter att hålla korta intervjuer direkt på plats. Du kan mingla med de sökande och få en känsla av vem du tror kan vara rätt person för jobbet. I större städer som Stockholm och Göteborg (i synnerhet Stockholm) kan det bli ganska många personer på dessa träffar.

Bemanningsföretag

Ett bemanningsföretag sköter i princip din rekrytering åt dig. Upplägget är att du hyr personalen, men att du senare möjligen kan anställa om medarbetaren vill det. På lång sikt är det givetvis dyrare att hyra än att anställa själv, men på kort sikt kan det vara en bra tillfällig lösning. Du får kompetens snabbt, och rekryteringsprocessen är till stora delar gjord av bemanningsföretaget. Det här är kanske särskilt effektivt om du behöva många anställda snabbt, och inte känner att bolaget har tid att rekrytera själva.

 

Fråga vänner och bekanta

Ibland kan det faktiskt vara så enkelt. Genom att titta runt bland vänner och bekanta, kanske främst bland folk du känner i samma bransch, finns möjligheten att du kan hitta personal. Fördelen är tillit, om det är någon du känner väl. En nära vän som kan rekommendera en säljare i Stockholm kan du kanske känna dig tryggare med att anställa, jämfört med om det är någon som är helt okänd för dig innan. Det är givetvis ingen garanti för att det är rätt man för jobbet, men det kan åtminstone kännas lite tryggare.

13 Apr 2019