Planera deklarationen i god tid - avdragstips för företagaren

När ska företagets deklaration vara inne och vilka avdrag kan du göra? Det här är saker som är bra att ha koll på för dig som företagare.

 

Datum för när deklarationen ska vara inlämnad styrs av vilken forma av företag du har. Ifall du driver till exempel en enskild näringsverksamhet (Enskild firma) ska du ha lämnat in din inkomstdeklaration senast den 2 maj 2017. Vad som gäller för dig och ditt företag kan du lätt hitta genom att använda tjänsten “viktiga datum” på Skatteverkets hemsida.

 

Här kan du också hitta datum för när du ska skicka in ditt företags moms- och arbetsgivardeklaration. Samt när du som företagare ska ha betala in den debiterade preliminärskatten.

 

För att använda denna tjänst krävs ingen e-legitimation. Gör bara de val eller sökningar du vill göra och du hittar vilka datum som är aktuella för just ditt företag.

 

Om du har du ett handelsbolag, aktiebolag, kommanditbolag, driver en förening eller en stiftelse spelar bokslutsdatum roll. Det är då det datumet som styr vilken dag du måste lämna in företagets inkomstdeklaration.

 

Skatteknep du kan ha nytta av


Det finns ett system som kallas positiv räntefördelning. Det går ut på att du som lägger egna pengar i din egen firma, eller i ditt handelsbolag, låter pengarna stå kvar i företaget. Det ger dig en möjlighet till inkomster varje år från företaget till en skatt på enbart 30 procent.

 

Du kan se det här systemet som en ränteinkomst och den är möjlig att ta ut från det deklarationsår som du skapar den eller så väljer du att spara inkomsten för framtida uttag.

En ränteinkomst du kan ha innestående i ditt bolag eller din firma. 2017 väntas räntan blir runt 7 procent.

 

Bra att veta är att den här räntefördelningen påverkar beräkningen av din sjukpenninggrundande inkomst, SGI. Därför är det smart att spara in positiv räntefördelning till senare om du till exempel vet med dig att du behöver mer pengar framöver, för föräldrapenning eller annat.

 

Många har i dag  frågor om hur man bäst sparar till sin pension som egen företagare. Tidigare gällde rekommendationen att köpa en pensionsförsäkring men i och med att skatteavdragen har försvunnit så är det inte längre lika lönsamt. Det bästa i dag är att spara pengar i det egna bolaget, särskilt för dig som har ett eget aktiebolag. På så sätt kan du utnyttja det som kallas direktpension. Det ger mest pengar i plånboken.

 

Om du behöver hjälp med deklaration och redovisning i Göteborg kan du med fördel vända dig till: www.redovisningsbyrågöteborg.nu

21 Jan 2017