Näringslivet i Sollentuna

Planerar du att flsollentuna stationytta till Sollentuna och starta en verksamhet? Eller är du redan boende i kommun, och går i tankarna om att starta upp ett företag? Sollentuna själva kallar kommunen för en av landets mest företagsvänliga. Det här beläggs med att hänvisa till en andraplats i Svenskt Näringslivs rankning av det lokala näringsklimatet i landets samtliga 290 kommuner. Två år i rad, dessutom.

Stora geografiska fördelar med Sollentuna

Sollentuna har en del geografiska fördelar. Åtminstone om man väntar regelbundna internationella gäster. Arlanda ligger relativt nära och även Bromma flygplats, som ligger på norra sidan om Stockholm, precis som den här kommunen gör.

Närheten till Arlanda kan kanske inte utnyttjas av alla branscher. För någon som jobbar med golvslipning eller annat hantverk till exempel, har man kanske inte särskilt många internationella gäster. Undantaget kan kanske vara om man är en del av ett större internationellt företag som erbjuder golvslipning som tjänst.

Men även för den som arbetar med golvslipning är kommunen gynnsamt belägen. Med bil tar det inte mer än 20 - 25 minuter (eller till och med en kvart, om det inte är någon trafik) in till Stockholms centralstation. Den som jobbar med tjänster här, till exempel just golvslipning, har alltså en stor kundbas att arbeta med. Även om det är närmare två mil mellan centrala Stockholm och Sollentuna tar det alltså inte mer än ungefär 20 minuter med bil. Således kan man nå många människor utan att behöva lägga på absurda resekostnader, som kunderna gärna inte betalar.

Nära från E4 till kommunens centrum

Att E4:an ligger relativt nära kommunens centrum har sannolikt en god inverkan på näringsklimatet. Det är enkelt att ta sig hit, och det är enkelt att ta sig tillbaka dit man kom ifrån. Nackdelen kan just vara under rusningstid. När trafiken är tät blir olyckorna fler, och den som pendlar den här sträckan känner mycket väl till att det kan vara långa köer under rusningstiderna.

För den som ska starta upp en ny verksamhet finns, som i så många andra kommuner, NyföretagarCentrum. Hit kan man gå för att få rådgivning och hjälp i uppstartsfasen. Det kan också passa att gå hit om man är egenföretagare sedan ett tag tillbaka, men känner att man behöver hjälp att expandera verksamheten.

Samtliga rådgivare har varit eller är egna företagare själva. Med det sagt har de lite olika bakgrunder. Nyligen har man till exempel välkomnat en ny rådgivare som är civilekonom och har flera års erfarenhet från chefspositioner, konsultarbeten, egna verksamheter och styrelsejobb.

En annan tjänst som kommunen erbjuder är att man kan få besök av en så kallad energicoach. Det här innebär att en person från kommunen besöker verksamheten och ger råd kring hur företagets energi kan brukas på ett mer effektivt sätt. För någon som till exempel arbetar med golvslipning kan man ges en helhetsbild av hur mycket ström inventarierna förbrukar. Fördelen med det här är, enligt kommunen, att man kan sänka sina energikostnader och därmed också klimatpåverkan. De menar också att det är bra för varumärket att visa att man jobbar med hållbarhet.

golvslipningsollentuna.se är ett exempel på ett företag som har en framgångsrik verksamhet i kommunen. 

14 Dec 2018