När du ska ta emot kunder på kontoret

Är du i den positionen att du behöver ta emot kunder på kontoret? Då vet du säkert att det inte går att ta empt kunder om det inte ser bra ut på företagets kontor. Beroende på inom vilken bransch som du arbetar och vilka slags kunder, samt vilket intryck som du vill ge dina kunder, bör du inreda ditt kontor. Du vet väl att väggar och golv, och möbler talar till oss? Hur du fräglägger, tapetserar och väljer att möblera i kontoret, kommer du att påverka dina kunder på olika sätt. Psykologer har försökt kartlägga hur de olika färgerna påverkar oss.

Det sägs att olika färger påverkar oss på olika sätt. Här tänker vi att vi människor styrs av det psykologer brukar kalla för "reptilhjärnan". Enligt sajten psykologisktvetande.se så påverkas vi olika på olika färger. Här nämner vi några exempel på det.

Rött

Många associeras röd färg med kärlekens färg, och passionens. Samtidigt kan den röda färgen trigga igång vreden, irritationen, men i bästa fall aktivera oss. Rött kan förbättra vår prestation. Rött kan även avskräcka våra "fiender" vilket indikerar att vi känner rädsla inför färgen rött.

Gult

Gult associeras med solen, och därmed glädjens färg. Gult sägs kunna ha en uppiggande färg, liksom den röda färgen som också finns i solens varma strålar. I hinduismen symboliserar gult gudarna Vishnu och Krishna, medan de hinduiska munkarna bär saffransfärgade dräkter som representerar avhållsamhet.

Orange

Orange, som ju är en "systerfärg" till både rött och gult, associeras till känslosamhet och andra positiva känslor. Av tradition, har man sett orange som en lugnande färg. Därför har åtsminstone räddningstjänsten i Sverige oranga kläder när de arbetar.

Grönt

Många associerar grönt med harmoni och natur. Grönt kan även ha en lugnande effekt och gör oss fokuserade på det som vi ska göra. Att man säger "grönt är skönt" är kanske ingen tillfällighet.

Blått

Den blå färgen associeras med pålitlighet och intelligens. Blått kan ha en lugnande effekt, samtidigt som den kan kännas kall. Ett helt blåmålat rum kan upplevas som kyligt och svalt.

Lila

Den lila färgen kan förknippas med kreativitet och mystik, det sägs att den gör oss kreativa. den förknippas även med makt. Därav inte så konstigt om kyrkans män med makt, bär lila, alla biskopar till exempel har lila dräkter.

Svart

Den svarta färgen associeras med mörker, död, sorg, det okända och farliga. Samtidigt kan den ha en lugnande effekt på människor. Den gör oss stilla och dystra till sinnes.

Vitt

Vitt associeras till oskuld och renhet. Den kan även få oss att känna respekt och högtidlighet. Det är alltså inte så konstigt att brudarna bär vitt på sitt bröllop då den vita färgen symbolerar oskulden. 

Behöver du en inredare som tar med alla dessa psykologiska aspekter då de inreder? Läs då mer här.

13 Dec 2018