Känner du dig osäker på att tala inför folk?

Alla har vi diverse olika osäkerheter kring saker i livet. Att hålla föredrag kan vara en sådan sak som många tycker är jobbigt, men det finns saker att träna på om man vill bli bättre på det.

Att ställa sig upp i ett rum framför en massa andra människor och prata kan vara något av det svåraste och värsta som finns för en del människor. Att hålla föredrag eller presentera saker för andra, oavsett hur många personer det är, kan vara sådant som många undviker på grund av sin rädsla och scenskräck. Det är ingenting ovanligt att man känner så här, man är absolut inte ensam. Det är svårt att prata inför andra, men det finns en hel del saker man kan göra för att bättra på sin presentationsteknik och därmed minska sin rädsla inför att tala inför publik.

Tips för att bättra på sin presentationsteknik

När man ska ställa sig upp och prata inför andra och presentera en viss sak, så vill man gärna att det ska bli så bra som möjligt. Detta kanske är svårt att få till om man hela tiden är nervös och känner sig osäker på att hålla föredrag. Det finns lite tips för hur man kan bättra på sin presentationsteknik. Det första är förberedelse, detta är a och o för att presentationen ska gå så bra som möjligt. Om man är på det klara med vad man vill säga och få fram, kommer det att bli bättre för dem som lyssnar såväl som för en själv. Öva på det som du ska säga, stå framför en spegel eller be någon i din närhet att vara den som du kan få öva på.

Vad vill du förmedla?

Tänk också på hur du använder dig av din kropp och det språk som du förmedlar med den. Kroppsspråket är viktigt och det får inte vara för mycket rörelser men inte heller för lite, det kan se lojt ut om man bara står stilla rakt upp och ned. Lagom brukar fungera bäst. Involvera dem som du pratar till, publiken alltså, ställ öppna frågor och låt dem vara med i din presentation. På så vis slappnar du själv av under föredraget och kan samtala med din publik. Det skapar en avslappnad stämning bland alla som är där. Skapa en snygg presentation, till exempel i Powerpoint, och se till att den är prydlig och tydlig för alla att förstå.

28 Mar 2020