Jobb utan utbildning – ned fokus på Solna

I Sverige finns ett slags ukontortbildningsgap. Flera teknikföretag ”skriker” efter personal och har mycket svårt att expandera på grund av personalbrist. Det gäller inte minst företag i tekniktäta delar av landet som exempelvis Kista och Solna. Problemet är att det finns för få utbildade ingenjörer, IT-tekniker osv. Men alla vill inte utbilda sig. Så var finns jobben då? För de som bor i Solna finns bland annat följande jobb för dig som inte har eller vill utbilda dig vidare:

Kontorsstädning & Hemstädning

Städföretagen expanderar år efter år allt eftersom efterfrågan blir större. Det gäller framförallt på den privata sidan tack vare att rutavdraget skapat ny efterfrågan på städtjänster.

Hur ser marknaden ut?

Det finns punkter som pekar på att efterfrågan på kontorsstädning, flyttstädning och liknande städtjänster kommer att fortsätta att öka. Nationellt kan det påverkas om rutavdraget utökas vilket vissa partier vill. Lokalt finns även fina förutsättningar i Solna. Det är en stadsdel som minst sagt växer vilket därmed skapar ett större underlag för städföretagen.

På sidan Sverigebygger.se går det att se aktuella byggprojekt och under september 2018 gick det bland annat att läsa om byggnationer som skulle ge flera tusen nya bostäder i Solna. Det innebär bland annat ett antal flerbostadshus på norra Hagastaden, 1500 - 2000 nya bostäder i centrala Solna och nybyggnationer av fastigheter som ska innefatta både kontor och lägenheter.

Även om Solna inte geografiskt är jättestort så finns här relativt många större företag. Bland annat kan man nämna Roche, SEB, Telia Sonera och Svenska Spel. Det finns mycket som pekar på att företagandet i området också kommer att växa. Kanske inte så konstigt att Solna fått utmärkelsen ”Sveriges bästa företagsklimat” hela tio gånger.

Parkarbetare

Även om parkarbete behöver utföras året runt så krävs det flest under sommaren. Solna kommun erbjuder i vissa fall sommarjobb men utöver det kan man söka till privata aktörer som har hand om grönområden.

Stadsdelen presenteras på dess hemsida med att ha ”företagsområden i optimala stadslägen” samtidigt som det är nära till ”grönområden och vatten”.

Hur ser marknaden ut?

Även om det byggs ”överallt” så finns en rad grönområden kvar i Solna. Man är även noga med att kunna erbjuda dessa lugnare naturområden för bibehålla de fördelar som området är känt för.

I de parker som finns sker regelbunden städning och man kan även skicka in en felanmälan om man anser att städningen behöver förbättras eller ändras på något ställe. Med flera parker, vattendrag och lekplatser finns ett stort behov av parkarbetare. Eftersom behovet ökar på sommaren är det också lättare att få jobben som ny på arbetsmarknaden. Sommarjobb är ofta ett första steg till fast anställning.

Kontorsstädning hos nya företag, hemstädning bland de tusentals nya lägenheterna eller parkstädning i de fina grönområdena? Där är i alla fall tre ”lätta jobb” som finns om du inte önskar läsa vidare på högskola.

www.kontorsstädningsolna.nu  är ett företag som gärna hjälper den som vill få in en fot arbetsmarknaden. 

 

9 Oct 2018