Inbrottsskydd – så slipper du tjuven

 

Det finns, tvärtemot vad denna rubrik kanske antyder, inget hundra procent säkert sätt att skydda sig mot ett inbrott. Vill en inbrottstjuv in så tar han sig in. Men däremot gör en inbrottstjuv alltid ett val om det är värt att bryta sig in. Och om det finns tillräckligt mycket som talar emot att inbrottet ska gå smidigt och vara värt besväret, väljer en erfaren inbrottstjuv oftast att söka efter något annat hus att bryta sig in i. Egentligen är det fullständigt logiskt, precis som allt annat följer en inbrottstjuv minsta motståndets lag. Så hur skaffar man sig då den bästa motståndskraften mot inbrott?

Gallergrindar

Att sätta in rejäla gallergrindar vid alla dörrar är ett bra sätt att skydda sig mot inbrott. Till skillnad från säkerhetsdörrar är de inte jättedyra att införskaffa och montera, men de ger ett lika bra skydd, vilket gör att har man fler ingångar så är gallergrindar alltid att föredra. Det gör dessutom att man kan behålla sin originaldörr som passar till huset även om den kanske inte håller måttet stöldskyddsmässigt.

Även för fönstren bör man skaffa sig någon typ av skydd. Fönsterlås är en bra lösning, men allra bäst skydd får man förstås med fönstergaller. Ser en tjuv att det sitter galler för de tillgängliga fönstren kommer han att dra någon annanstans, det kan man vara ganska säker på.

Gedigen konstruktion

En bra gallergrind är tillverkad i härdat stål och har inga svaga punkter. Gångjärn och lås är en del av konstruktionen, liksom ramen som fästs i vägg eller dörrnisch. Att forcera en gallergrind av god kvalitet tar med vinkelslip och kraftigt bräckjärn mer än tio minuter. Det är alltså tio minuter då inbrottstjuven måste stå exponerad och föra ett herrans oväsen, och ligger inte huset fullständigt isolerat mitt i skogen kommer någon garanterat att ringa polisen innan han är inne i huset.

Trots sin gedigna konstruktion är en gallergrind dessutom ofta mycket vacker att se på och passar särskilt bra in in äldre hus, där man säkert vill behålla sin vackra originaldörr. När man ska skaffa en bra gallergrind bör man vända sig till en firma specialiserad på gallergrindar som kan hjälpa en med installation samt se till att man får en grind av rätt skyddsklass.

Skyddsklasser enligt SSF

SSF, Svenska Stöldskyddsföreningen, har utarbetat klasser för stöldskydd i Sverige. Det finns tre klasser varav 1 betecknar ett ganska dåligt skydd mot stöld (tjuven bryter sig in enkelt på tre minuter) och det bästa skyddet ges av skyddsklass 3. En bra gallergrind hör, liksom en säkerhetsdörr, till skyddsklass 3, vilket gör att en gallergrind kommer att ge dig rabatt på försäkringen och utgöra det bästa tänkbara skyddet mot ett inbrott.

Anlita proffs

När du vill köpa gallergrindar och fönstergaller bör du vända dig till en professionell firma som erbjuder kvalitetsgrindar. Det är viktigt att grinden har den högsta skyddsklassen och att den monteras på rätt sätt. En bra firma kommer hem till dig och tar mått på öppningarna. Gallren måttanpassas sedan och tillverkas i det utförande du vill ha den. Gallergrindar finns i en mängd varianter, ofta med olika typer av vackra ornament. Svart och vitt är standardfärgerna, men det går att beställa en grind i vilken färg som helst, för att bättre passa miljön där den ska sitta. Gallergrindar målas i slitstarka färger som tål slitage och angreppsförsök på ett mycket bra sätt.

En gallergrind är ett effektivt sätt att signalera till en inbrottstjuv att han har en utmaning framför sig. I de allra flesta fall är det tillräckligt för att få honom att röra sig vidare mot enklare mål. Kontakta ett proffs idag för att få veta mer om gallergrindar och andra typer av inbrottsskydd. Läs mer om gallergrindar på: gallergrindar.net.

13 Mar 2018