Hur man hittar ny personal

Det finns många olika plattformar och sätt att annonsera om ny personal, men hur gör man när personalen man söker har en spetskompetens som är svår att få tag i och man inte har tid att vänta?

Det vanligaste sättet att hitta ny personal är att lägga ut en annons på arbetsförmedlingen eller någon annan slags förmedling för arbetssökande och arbetsgivare. Och idag finns det många aktörer som slåss om marknadsandelarna inom jobbsökeriet. Många företag lägger även ut sina lediga tjänster på sina hemsidor och en del har även cv-databanker där man kan lägga in sin cv fast att det inte finns någon tjänst som passar just då. Hittar man ändå inte någon som passar så kan man också fråga personalen om de känner någon passande. Och även ta sig en funderare på om man har någon konkurrent som kanske har någon som man kan försöka locka över.

Företag som arbetar med rekrytering

Om man söker en person som antingen har en spetskompetens eller som man vill sätta på en högre tjänst, så är det vanligt att man anlitar ett företag som arbetar med rekrytering genom Executive Search. Rekryteraren får då en mall för vilken person man söker och sedan får de fria händer att själva leta fram minst en lämplig kandidat. Rekryteringsfirman har ofta lite fler kanaler att söka i och tar gärna kontakt med personer som inte ens meddelat att de söker jobb, så kallad head hunting. Det vanligaste är dock att man precis som företaget lägger ut en annons för att se om man hittar någon den vägen. Dessutom anlitar ofta arbetsgivare rekryterare för att själva slippa lägga tid på hela processen och överlåta det till rekryteringsfirman. När rekryteraren hittat några lämpliga kandidater så gör man initiala intervjuer för att hitta de som känns lämpliga, och presenterar dessa därefter för uppdragsgivaren.

Att erbjuda någon en tjänst

Headhunting är ett vanligt sätt att hitta personal på högre positioner eftersom dessa sällan söker jobb via annonser. Man kan söka upp någon som man tycker gör ett riktigt bra jobb och antingen vara öppen med vilket företag som har en tjänst öppen eller vara försiktig med det, om det är en känslig position. Även om någon verkar stadgad på sin position så kan skenet bedra och ett trevligt erbjudande kan även få någon som inte funderat på att söka jobb till att börja fundera i de banorna och tacka ja .

8 Mar 2020