Golvläggare – starta eget eller söka anställning?

Som golvläggare kan man, lite senare i karriären, börja fundera på om man ska starta eget eller fortsätta vara anställd. Att starta eget precis när man är färdigutbildad är troligtvis inte det bästa valet. Istället är det i nästan samtliga fall bättre att tillskansa sig riktig arbetserfarenhet av yrket först. Det här kan appliceras på många andra yrken, inte bara golvläggare, där det är vanligt att man startar sin egen firma.

Tryggare att vara anställd?

De flesta skulle nog säga att det är tryggare att vara anställd. Man har då uppsägningstider och andra fördelar i ett anställningsavtal att luta sig tillbaka på om det kniper. Dock skulle nog vissa egenföretagare skriva under på att det faktiskt är tryggare att köra eget.

Måhända att det inte är tryggt i början, när du inte har fått ett tillräckligt bra kundflöde. När du väl har etablerat ditt företag har du dock allt i dina händer. Om du är anställd på ett mindre företag har du ingen kontroll över vad chefen gör och hur företaget drivs. Har du entreprenörsanda i dig är det inte osannolikt att du anser att det faktiskt är tryggare att driva eget. Huruvida det faktiskt är så är givetvis upp till debatt.

Flexibilitet

Med ett eget företag kan det både bli mer och mindre flexibelt. När företaget väl är i rullning har du större möjligheter att påverka dina tider själv. Om du däremot är sugen på att flytta till exempelvis Stockholm, kan det innebära en del problem. Du kan då antingen få sälja av företaget eller försöka flytta det – vilket kan bli svårt. Visserligen byggs det mycket i Stockholm och en duktig golvläggare bör inte ha några större problem att hitta ett jobb, men då kanske det passar bättre att söka anställning i Stockholm eller den staden man planerar att flytta till.

Mycket jobb

Har du ett mindre företag blir det sannolikt mer jobb, vilket kan vara svårt att komma undan. Har du ett större företag kan det finnas möjligheter att anställa fler och själv ta ut en lägre lön. För de allra flesta innebär det dock extra jobb att vara egenföretagare, oavsett om man är golvläggare eller arbetar inom något annat yrke.

Mer ansvar

Som helt egen golvläggare har du ett större ansvar i största allmänhet. Kunderna är helt beroende av dig och att du dyker upp. Om du behöver sjukskriva dig innebär det svårigheter för firman. Bor du i en större stad som Stockholm och har många bekanta kan du kanske snabbt hitta någon bekant som kan hoppa in i ditt ställe, men oundvikligen kommer det att innebära vissa problem.

Har du flera anställda har du visserligen folk som kan täcka upp för dig, men även med anställda kommer ett ansvar. Du ska se till att arbetsvillkoren är goda och att de anställda trivs så att de stannar kvar. Därtill drabbar det fler, inte bara dig, om kundavtal sägs upp eller om kundflödet i allmänhet stannar av. Läs mer om ett professionellt golvläggningsföretag på http://www.golvläggarestockholm.biz/.

29 Aug 2017