Få ner ditt företags utgifter – två tips

För den som har företag finns det en hel del utgifter att kontinuerligt ta hand om. Vilka utgifter man har i sitt företag beror givetvis på vad man sysslar med och vilken bransch man verkar inom. Utgifter som dock kan spänna sig över de flesta branscher är kostnader för bokföring och kontorsmaterial. Givetvis finns det bra mycket mer som kostar, men just kostnaderna för bokföring och kontorsmaterial är två exempel som de flesta företagare kan relatera till.

Förutom dessa kostnader ska det in en hel del pengar till skatt och sociala avgifter. Man brukar säga att man får i plånboken, i runda slängar, hälften av den vinst man tar ut. Alla ovan nämnda kostnader (inkl. skatten, till exempel genom att starta bolag i Estland) är utgifter som går att pressa ner.

Hitta billigare bokföring

Det går nästan alltid att hitta en billigare bokföringsfirma än den man har för tillfället. Samtidigt vill man ju inte heller kompromissa med kvaliteten på tjänsterna. Många är därför beredda att betala lite mer för att få hjälp av en trovärdig firma med gott rykte. Är man beredd att testa på lite (och ta konsekvenserna som det kan leda till), har man dock inte mycket att förlora på att försöka hitta en billigare bokföringsfirma.

Ett smidigt sätt att hitta en bokföringsfirma på är att använda sig av så kallade offertsidor. Offertsidorna skickar ut din uppdragsbeskrivning till en rad olika företag. Om flertalet firmor sedan erbjuder dig en offert har du ett guldläge. Då kan du nämligen ställa deras offerter mot varandra för att på så vis få det bästa möjliga erbjudandet.

Starta bolag i Estland

Att starta bolag i Estland är något som har blivit mer och mer populärt bland svenskar. De lägre skatterna och sociala avgifterna kan göra att man precis får marginalen man behöver för att kunna dra igång verksamheten ordentligt. Att starta bolag i Estland kräver ofta hjälp av en lokal agent. Givetvis är det fullt möjligt att starta ett bolag i Estland själv – men då behöver man också brottas med landets byråkrati, och handskas med andra utmaningar, själv. Det här kan vara svårt om man inte kan språket.

Varför starta bolag i Estland då? Som tidigare nämnt har landet betydligt lägre skatter. Till exempel har landet ingen bolagsskatt, och vid uttag av vinst betalas endast 21 procent av aktieutdelningen. Om du planerar att starta bolag i Estland och ta hjälp av en agent eller distributör, tänk då på att reda på om denne samarbetar med några av dina konkurrenter för att undvika konflikter.

 

25 Nov 2016