Catering – vilka tjänster ingår?

Att använda sig av catering på större fester och tillställningar är oerhört bekvämt. Som gästfixare kan man fokusera på allt annat än maten och förvänta sig att cateringföretaget levererar varm mat precis när maten ska serveras.

Som beställare bör man däremot tänka över vad man vill ha för tjänster och vad man är beredd att betala för. Det är nämligen mycket vanligt att cateringföretag erbjuder ett stort antal olika tjänster. Det handlar alltså inte bara om att leverera mat.

Genom att sammanställa de tjänster som tio större cateringföretag i Stockholm erbjuder kan följande tjänster sägas vara de vanligaste utöver den obligatoriska matlagningen.

  • Porslin?

Det är så pass vanligt att cateringföretag hyr ut porslin att man kan säga att det är ”standard”. Det är inte ett måste för att få kalla sig cateringföretag men det är en tjänst som kunden förväntar sig. Med porslin menas då inte bara tallrikar, bestick och glas utan även karaffer, vaser m.m.

  • Serveringspersonal

Att erbjuda serveringspersonal är också mycket vanligt. Detta gjorde samtliga av de företag som kontrollerades i detta tvärsnitt över cateringföretag i centrala Stockholm. Däremot är det stor skillnad på kompetensen inom detta område. De flesta klarar av att servera maten från de formar som maten levereras i. Vill man däremot ha bordsservering bör man söka efter företag som har specialkompetens om hur detta ska ske.

  • Värmeskåp

Det är vanligt att företagen kommer med maten i värmeskåp. Maten plockas ur skåpet och skåpen körs sedan tillbaka till företaget. Vill man som kund hyra dessa skåp behöver man oftast säga till om det i förväg. Det kan vara en fördel att hyra värmeskåp om man själv tänker servera och detta kommer ske över en längre period. Kanske äter olika grupper på olika tider av dagen.

  • Specialkost

Vill man laktosfritt, vegetariskt eller liknande varianter på maten brukar det aldrig vara något problem. Cateringföretagen är vana med dessa beställningar och så länge man uppger det i förväg brukar det gå att lösa.

Men när det kommer till än mer specialiserad kost kan det vara stor skillnad. Ett exempel är ett cateringföretag i Stockholm som erbjuder en buffé som är ”100% ekologisk”. Det är inte helt enkelt att hitta dessa matvaror vilket gör att detta är en mer specifik inriktning än vad många andra kan erbjuda.

  • Inbjudningar

Första steget till festen tas när inbjudningskorten skickas ut. Några få cateringföretag erbjuder även hjälp med detta. Av de tio företag som jämfördes var det enbart några få hade denna tjänst. Men en orsak kan vara att det är en så liten tjänst att man inte skriver ut det på hemsidan även om man erbjuder tjänsten på förfrågan.

 

  • Kompletta paket?

Vill du ha hjälp med allt från inbjudningskort och mat till underhållning på festen? Ett komplett paket som skapar en perfekt fest. Det var bara två av tio företag i Stockholm som erbjöd denna paketlösning. Ibland fanns det paketlösningar inom maten/mathantering men vill man även ha underhållning minskade antalet företaget stort. Kanske kommer framtida samarbeten mellan olika företag skapa ett bredare utbud hos cateringföretagen. Men än så länge har de flesta enbart fokus på måltiden.

25 Mar 2017