Bra resultat med stående möblering i mötesrum

Har du fått i uppdrag att boka konferenslokal? Är det dags för styrelsemöte, säljevent eller vårfest? Litet och intimt eller en större grupp? Våga tänka nytt och utmana traditionerna.

Det kan gå rutin i återkommande evenemang. Det vet alla som någon gång varit ansvariga. Från frågor om mat och dryck, föreläsare och deltagare, till lokalen. Om det har gått smidigt och alla är nöjda, är det givetvis en fördel att återkomma till samma plats. Det är lockande med lokaler som ligger bra till för kommunikationer, som har ett uppskattat kök och bra priser. Men genom att göra några små justeringar kan arrangemanget få en nystart.

Känn din målgrupp

Vad är det som ska hända? Vilka mål har du med tillställningen? Är den formell där ett antal personer enkelt ska sitta ner och fatta beslut. Eller är det mer av en kick-off med känd föreläsare där du tänker att alla i publiken kommer att sitta som tända ljus? Är det snabbfika eller middag med bordsplacering som erbjuds? Är det fokus på fakta och information, eller mera av ett väckelsemöte som ska inspirera? Vilken grad av aktivt deltagande önskas av de som är på plats? Självklart behöver du veta vad du och din uppdragsgivare vill uppnå.

Mingla och mixa

Ibland är den sociala biten viktigast. Tillfällen när de som kommer förväntar sig att de ska ha tid att prata med varandra. Det är ett rimligt recept för en After Work till exempel. I sin mer ambitiösa version inleds aktiviteten med en presentation av någon profil eller grupp av intressanta personer. Därefter ska det minglas. Möblera med ståbord, så känner alla att det är naturligt att flytta runt. Servera mat och dryck i bärbar form, eller på ett buffébord, så kommer det sociala att flyta på fint. Ett annat knep är att tvärtom dela in deltagarna i grupper redan när de kommer, en bordsplacering, fast stående.

Råd om möten

Det hålls en hel del möten i företag och organisationer. Ibland frågar vi oss varför? Här är några riktlinjer att hålla sig till för att hålla fokus. Vilket är syftet med mötet? Snabb avstämning eller avgörande beslut? Ha en agenda. Diskutera i mitten, avsluta med informationspunkter och börja med diskussioner och beslut, medan deltagarna orkar. Hur långt ska mötet vara? Hänger ihop med syftet givetvis. Håll tiden. Lek med formen. Håll promenadmöten eller ha tvärt-emot-tema, exempelvis, hur sänker vi försäljningen?

11 Mar 2020