Akrylplast - slagtåligt och genomskinligt

Du ska bygga en vägg som ska vara tålig mot slag, men samtidigt vara genomskinlig. Då ska du kontakta ett företag som kan skräddarsy produkter i akrylplast.

Glas är naturligtvis ett bra material i många sammanhang, men det är inte särskilt tåligt mot slag. Om du vill kombinera transparens med slagtålighet, kan du välja akrylplast som material. Kärt barn har många namn och akrylplast kallas ofta för plexiglas.

Att akryl står emot tuffa smällar vet de som besökt en hockeyrink. Inte bara missriktade slagskott utan även spelare dunsar in i det plexiglas som finns bakom målburarna. Trots tuff behandling står glaset av akrylplast kvar oskadat.

Akrylplast och användningsområden

Akrylplast har funnits på marknaden i mer än åttio år. Ett av de första användningsområdena var som ersättning för glas i flygplan. Rent tekniskt är akryl en amorf termoplast, vilket innebär att du kan böja och forma materialet efter en viss uppvärmning, till exempel med hjälp av en infravärmare. Akrylplast är lätt att bearbeta. Du kan borra och såga i akryl ungefär som i trä. Att göra hål för genomföringar går enkelt med ett hålborr. Skivor av akrylplast kan du limma ihop med kontaktlim.

Du behöver alltså inte bygga en hockeyrink för att ha nytta av akrylplast. På ett bord kan du lägga en skiva i akryl. Då får du en genomskinlig bordsskiva och skivan blir billigare än härdat glas. Du kan glasa in en balkong eller ett uterum med skivor i akrylplast. Akrylplast släpper in solljus utan att materialet missfärgas och gulnar.

23 Sep 2022