Blogg

När du vill arrangera fester eller jubiléer

31 jan 2019

När du vill arrangera fester och något jubileum, gäller det att man tänker på tusen och en praktiska frågor som måste lösas. När ska människorna komma, och vem ska komma? Var ska festen hållas? Detta har direkt med den första frågan att göra. Hur mågna människor som ska komma till festen, och när de ska infinna sig kan påverka vilken lokal man akn hålla festen. Är det flera 100 gäster, krävs det att man har tillgång till en så stor lokal. Är den ofta bokad, påverkar det datum när gästerna kan komma på festen. Är man lekman och inte alls van vid att tänka ut och planera dylika fester, är det svårt, för att inte säga omöjligt att gå i hamn med arrangemanget. Då kan det vara bra mycekt enklare att anlita ett företag som gör det arrangemanget.

Gör upp en budget – vad ska kalaset få kosta?

Bland det viktigaste brukar vara, vad kalaset får kosta? Det är ju inte roligt om man går i konkurs bara för att man ska ha en svårslagen och storslagen fest. Därför är det bästa man kan göra är att göra upp en budget som talar om avd festen kan kosta. Försök göra en så realistisk budget som möjligt. Sedan lägger du på någras hundra eller tusen kronor extra per post. Då slipper du få obehagligla överraskningar över att festen kostar mer än vad du har räknat med. Det brukar alltid hända oförutsedda saker som kostar extra. Lägg extra pengar på festligheterna, det brukar löna sig och kostar det mindre, kan du känna att det var värt pengarna.

Anlita ett företag

Anlita ett företag som arbetar med event, jubiléer och konferenser. Det finns cirka 200-300 eventbyråer i Stockholm som du kan välja mellan. Då är det bra om du väljer ett som har gott om erfarenhet från arrangemang av olika slags event och hur man ordnar fina fester. Vill man arrangera en del av festen själv, kan man be dem att arrangera den del av festen. Kanske man vill att någon ska finnas på plats och kunna ordna och styra upp hela festen när den väl äger rum, så att man själv kan var med på festen.

Gå på festen

Sedan är det viktigt att ta på sig feststassen och själv gå på festen och kunna ha roligt. Har du antingen valt ett företag som håller i arrangemanget eller som håller i själva festen, kan du själv slappna av och ha roligt. Även om det är du som betalar för den är det bra om du själv kan njuta av den och ha roligt.

Tips för att utveckla ditt företag

14 jan 2019

Ett framgångsrikt företag slutar aldrig att utvecklas. Ett framgångsrikt företag lär sig av sina misstag och jobbar ständigt framåt.

Här är några tips för dig som vill arbeta med företagsutveckling:

- Du äger inte dina kunder!

Ju tidigare du inser det här desto bättre är det för ditt företag. Det finns nämligen säljare som tror att de äger de kunder de samarbetar med. Ett sådant tankesätt vaggar in dig i en falsk trygghet. Tro aldrig att du äger någon! Tvärtom kommer dina kunder bara att vilja samarbeta med dig så länge de tycker att de tjänar på det.

“Redan när din kund har en vag känsla av ett behov kan du presentera en lösning. Det skapar tillit och långa kundrelationer”

För att behålla dina kunder - se till att vårda relationerna! Vad du gör för dem kontinuerligt är vad som räknas. Det här synsättet ger dig en stark konkurrensfördel. Medan andra säljare lutar sig tillbaka och tror att de äger sina kunder kan du jobba framåt och visa att du är bättre och mer kundorienterad.

- Håll en nära kontakt med kunderna.

Att vara företagare är ett socialt jobb. Se till att du prata med de kunder som du redan har. Det är viktigt att du lär känna kunden så att du kan förstå vad de vill ha och behöver - gärna innan de själva formulerat en konkret önskan! Redan när din kund har en vag känsla av ett behov kan du presentera en lösning. Det skapar tillit och långa kundrelationer. Det gör att din kund känner att du behövs för att utvecklingen ska gå framåt. Du presenterar hela tiden något nytt som de behöver innan de själva hade satt fingret på problemet.

Fundera återkommande på vad du kan göra för att din kund ska bli mer nöjd. Det bästa sättet att hålla koll är att ha en kontinuerlig kontakt.

- Fila på din marknadsföring.

Som företagare är du alltid en marknadsförare! Vad du gör för att framtida kunder ska få upp ögonen för dig och köpa det du säljer är superviktigt. Går jobben du vill ha till dina konkurrenter? Inse att det ofta beror på att dina konkurrenter är bättre på att visa att de finns.

- Var smidig för din kund!

Fundera över om det lättare att göra business med andra än med dig. En kund vill ha enkelhet och så få problem som möjligt. Så fort du är enkel lösning för en kund har du en stark fördel jämfört med dina konkurrenter. Om du är osäker på vad din kund eller framtida kunder uppfattar som ett “smidigt samarbete” så fråga hur de vill jobba? Undersök vad de behöver för att få verksamheten att gå så enkelt som möjligt.

- Satsa på kvalitet.

Om kunderna går till din konkurrent beror det troligen på att de tycker att de får ut mer för pengarna hos konkurrenten. Fundera på hur du kan höja kvaliteten!

Tycker du ändå att du har bäst kvalitet? Och att ditt företag erbjuder bästa tänkbara service? Då sitter problemet kanske i din marknadsföring! Som företagare måste du återkommande berätta för kunderna vilken kvalitet och service du kan erbjuda. Sluta aldrig marknadsföra ditt koncept till kunderna!

Så kan du få gratis juridisk rådgivning

7 jan 2019

Har du blivit uppsklubba, domstolagd på felaktiga grunder? Anser du att din arbetsgivare har agerat olagligt och att du därmed bör få skadestånd eller få tillbaka jobbet? Då är det en arbetsrättsjurist som bör kontaktas. Men kostar inte det mycket? Det behöver det inte göra. Här är vägarna i Stockholm (delvis även resterande delar av landet) till gratis, eller mycket billig, juridisk rådgivning.

Kontakta fackförbundet

Om du är ansluten till ett fackförbund finns en stor fördel att först kontakta detta. I Stockholm finns alla fackförbund representerade med både lokala och regionala ombud. Dessa ombud kan hjälpa till med att hänvisa till rätt avdelningen inom förbundet. Fackförbund har i stort sett alltid arbetsrättsjurister anställda eftersom en stor del av deras uppdrag handlar om att hjälpa medlemmarna i tvister med arbetsgivaren.

Gratis juridisk rådgivning

När en sökning sker på internet efter arbetsrättsjurist i Stockholm kommer flera annonser visas som marknadsför ”gratis juridisk rådgivning”. Det innebär inte att man kommer få all hjälp gratis men att det går att få ett första rådgivningssamtal gratis. Du kan boka ett sådant samtal och får under en begränsad tid berätta om ditt ärende för denna arbetsrättsjurist. Juristen avgör vilken hjälp som behövs för att gå vidare i ärendet eller kanske råder dig att inte gå vidare.

Det är därmed ett inledande samtal som ramar in problemet. Vill du sedan gå vidare är det viktigt att kolla vad det kommer att kosta och sedan jämföra detta pris mot andra arbetsrättsjurister i Stockholm.

Juriststudent

På de universitet i Stockholm som har juristutbildningar finns ibland möjligheten att få gratis rådgivning. Ofta är detta organiserat genom en studentförening så att inte varje student erbjuder detta utan någon tydlig struktur.

Frågor kan lämnas in av studenter men även av privatpersoner. Det blir därmed ett sätt för studenterna att få in riktiga fall från samhället. Däremot är det inte säkert att de kan sätta sig in i specifika fall så djupt utan snarare kan ge en vägledning i hur man kan gå vidare eller svara på allmänna frågor.

Pro Bono

En del jurister anser att man ska jobba ”Pro Bono”. Det betyder att man delvis ska erbjuda sina tjänster gratis. Detta till personer som av någon anledning inte har råd att anlita juristen. Av självklara skäl handlar detta alltså om in mindre tid av arbetstiden eftersom juristen även behöver arbeta för att få in pengar till det företag man jobbar inom.

Det finns olika syn på Pro Bono hos jurister då vissa arbetar mycket med detta medan andra inte gör det alls.

Advokatjouren

Det svenska Advokatsamfundet driver Advokatjouren. Här ges 15 minuters gratis rådgivning av advokater. Ofta är detta på bibliotek och uppstyrt utifrån vissa riktlinjer. Eftersom det är så kort tid så handlar det främst om att hjälpa människor att hitta vägar framåt i sitt ärende och tipsa om vilka instanser man kan kontakta. 

arbetsrättsjuriststockholm.se är en juristfirma med mycket stor juridisk erfarenhet och goda rekommendationer. 

Så kan en företrädare rädda ditt bolag

26 dec 2018

Om ditt företag har skatteskulder kan det vara svårt att veta vad man ska göra. Helst kanske man vill få mer tid, eller bättre idéer om hur man kan rädda det egna företaget från konkurs. Det finns några alternativ till konkurs, om man bara är beredd att tänka kreativt och våga nya grepp. Man är inte skyldig att gå i konkurs. Det finns alternativ. Här går vi igenom de vanligaste alternativen till konkurs.

Olagligt driva ett företag och smita från skatteinbetalningar

Det är olagligt att driva ett företag, för att sedan, när det är dags att betala in skatter, försätta firman i konkurs. Tyvärr finns det många fula fiskar inom företagande som gör att det måste finnas vissa regler för företagande, som ger de fula fiskarna möjhlighet att fuska sig till rikedomar. Att lättvindigt försätta företag i konkurs är inte tillåtet. Däremot är det ju inte olagligt att misslyckas med sitt företagande. Däremot om man upprepade gånger har misslyckats med sitt företagande kan det bli omöjligt att starta nya företag på löpande band. Det är heller inte tillåtet att köpa ett företag för företagets egna pengar. Till exempel, att köpa ett företag och ta lån, som sedan, betalas tillbaka med den vinst som man har gjort på företaget. Det innebär att man inte har tillfört företaget några nya pengar med sitt köp, utan har tömt företaget på pengar genom att medvetet lura företagets aktieägare genom att blåsa dem på pengar.

Om du har svårt att betala skatterna

Skulle det vara så att du som företagsägare har svårt att betala företagets skatter, kan du – och bör du – anlita en advokatbyrå som agerar som faktisk företrädare för företaget. På så sätt slipper du som företagsägare, och den VD som arbetar på företaget, samt styrelsemedlemmar betala ur egen ficka för företagets skatteskulder. Som ägare kan det vara en ganska utsatt situation att plötsligt bli skyldig Skatteverket flera tusenlappar, om företaget saknar likvida medel att betala sina skulder med. Då bör man ta till nödvändiga åtgärder för att skydda både dig själv och andra i företaget. 

En faktisk företrädare har även ett stort inflytande över hur företaget fattar beslut, och är en del av uppdraget av att ingå som fkatiskt företrädare. Det bör det ju också vara om det är advokaten som går in och ska vara den som betalar för företagets skulder till Skatteverket. Det som den personen nåste göra är helt enkelt att vara en del av lösningen så att företaget betalar det som det ska göra.

Näringslivet i Sollentuna

14 dec 2018

Planerar du att flsollentuna stationytta till Sollentuna och starta en verksamhet? Eller är du redan boende i kommun, och går i tankarna om att starta upp ett företag? Sollentuna själva kallar kommunen för en av landets mest företagsvänliga. Det här beläggs med att hänvisa till en andraplats i Svenskt Näringslivs rankning av det lokala näringsklimatet i landets samtliga 290 kommuner. Två år i rad, dessutom.

Stora geografiska fördelar med Sollentuna

Sollentuna har en del geografiska fördelar. Åtminstone om man väntar regelbundna internationella gäster. Arlanda ligger relativt nära och även Bromma flygplats, som ligger på norra sidan om Stockholm, precis som den här kommunen gör.

Närheten till Arlanda kan kanske inte utnyttjas av alla branscher. För någon som jobbar med golvslipning eller annat hantverk till exempel, har man kanske inte särskilt många internationella gäster. Undantaget kan kanske vara om man är en del av ett större internationellt företag som erbjuder golvslipning som tjänst.

Men även för den som arbetar med golvslipning är kommunen gynnsamt belägen. Med bil tar det inte mer än 20 - 25 minuter (eller till och med en kvart, om det inte är någon trafik) in till Stockholms centralstation. Den som jobbar med tjänster här, till exempel just golvslipning, har alltså en stor kundbas att arbeta med. Även om det är närmare två mil mellan centrala Stockholm och Sollentuna tar det alltså inte mer än ungefär 20 minuter med bil. Således kan man nå många människor utan att behöva lägga på absurda resekostnader, som kunderna gärna inte betalar.

Nära från E4 till kommunens centrum

Att E4:an ligger relativt nära kommunens centrum har sannolikt en god inverkan på näringsklimatet. Det är enkelt att ta sig hit, och det är enkelt att ta sig tillbaka dit man kom ifrån. Nackdelen kan just vara under rusningstid. När trafiken är tät blir olyckorna fler, och den som pendlar den här sträckan känner mycket väl till att det kan vara långa köer under rusningstiderna.

För den som ska starta upp en ny verksamhet finns, som i så många andra kommuner, NyföretagarCentrum. Hit kan man gå för att få rådgivning och hjälp i uppstartsfasen. Det kan också passa att gå hit om man är egenföretagare sedan ett tag tillbaka, men känner att man behöver hjälp att expandera verksamheten.

Samtliga rådgivare har varit eller är egna företagare själva. Med det sagt har de lite olika bakgrunder. Nyligen har man till exempel välkomnat en ny rådgivare som är civilekonom och har flera års erfarenhet från chefspositioner, konsultarbeten, egna verksamheter och styrelsejobb.

En annan tjänst som kommunen erbjuder är att man kan få besök av en så kallad energicoach. Det här innebär att en person från kommunen besöker verksamheten och ger råd kring hur företagets energi kan brukas på ett mer effektivt sätt. För någon som till exempel arbetar med golvslipning kan man ges en helhetsbild av hur mycket ström inventarierna förbrukar. Fördelen med det här är, enligt kommunen, att man kan sänka sina energikostnader och därmed också klimatpåverkan. De menar också att det är bra för varumärket att visa att man jobbar med hållbarhet.

golvslipningsollentuna.se är ett exempel på ett företag som har en framgångsrik verksamhet i kommunen. 

När du ska ta emot kunder på kontoret

13 dec 2018

Är du i den positionen att du behöver ta emot kunder på kontoret? Då vet du säkert att det inte går att ta empt kunder om det inte ser bra ut på företagets kontor. Beroende på inom vilken bransch som du arbetar och vilka slags kunder, samt vilket intryck som du vill ge dina kunder, bör du inreda ditt kontor. Du vet väl att väggar och golv, och möbler talar till oss? Hur du fräglägger, tapetserar och väljer att möblera i kontoret, kommer du att påverka dina kunder på olika sätt. Psykologer har försökt kartlägga hur de olika färgerna påverkar oss.

Det sägs att olika färger påverkar oss på olika sätt. Här tänker vi att vi människor styrs av det psykologer brukar kalla för "reptilhjärnan". Enligt sajten psykologisktvetande.se så påverkas vi olika på olika färger. Här nämner vi några exempel på det.

Rött

Många associeras röd färg med kärlekens färg, och passionens. Samtidigt kan den röda färgen trigga igång vreden, irritationen, men i bästa fall aktivera oss. Rött kan förbättra vår prestation. Rött kan även avskräcka våra "fiender" vilket indikerar att vi känner rädsla inför färgen rött.

Gult

Gult associeras med solen, och därmed glädjens färg. Gult sägs kunna ha en uppiggande färg, liksom den röda färgen som också finns i solens varma strålar. I hinduismen symboliserar gult gudarna Vishnu och Krishna, medan de hinduiska munkarna bär saffransfärgade dräkter som representerar avhållsamhet.

Orange

Orange, som ju är en "systerfärg" till både rött och gult, associeras till känslosamhet och andra positiva känslor. Av tradition, har man sett orange som en lugnande färg. Därför har åtsminstone räddningstjänsten i Sverige oranga kläder när de arbetar.

Grönt

Många associerar grönt med harmoni och natur. Grönt kan även ha en lugnande effekt och gör oss fokuserade på det som vi ska göra. Att man säger "grönt är skönt" är kanske ingen tillfällighet.

Blått

Den blå färgen associeras med pålitlighet och intelligens. Blått kan ha en lugnande effekt, samtidigt som den kan kännas kall. Ett helt blåmålat rum kan upplevas som kyligt och svalt.

Lila

Den lila färgen kan förknippas med kreativitet och mystik, det sägs att den gör oss kreativa. den förknippas även med makt. Därav inte så konstigt om kyrkans män med makt, bär lila, alla biskopar till exempel har lila dräkter.

Svart

Den svarta färgen associeras med mörker, död, sorg, det okända och farliga. Samtidigt kan den ha en lugnande effekt på människor. Den gör oss stilla och dystra till sinnes.

Vitt

Vitt associeras till oskuld och renhet. Den kan även få oss att känna respekt och högtidlighet. Det är alltså inte så konstigt att brudarna bär vitt på sitt bröllop då den vita färgen symbolerar oskulden. 

Behöver du en inredare som tar med alla dessa psykologiska aspekter då de inreder? Läs då mer här.

Arbetsmiljön viktig för framgångsrika företag

2 dec 2018

Är du arbetsgivare, eller företagsledare? Känner du att det när det kommer till olika krav som arbetatagare kan ställa på sin arbetsplats så är du okunnig och inte vet hur du ska hantera det? Då kan det vara bra att gå en arbetsmiljöutbildning som hjälper dig på traven framåt. Varför är det viktigt då? Dels för att lagen säger att arbetstagare har vissa rättigheter när det kommer till arbetsmiljö och dels för att det är bäst för företagen själva att se till att arbetstagarna trivs och har de bästa tänkbara förutsättningarna för att lyckas i sitt arbete. Här går vi kort igenom det som en bra arbetsmiljöutbildning kan och bör ta upp.

Lagar om arbetsmiljön

Det finns en hel del lagar om arbetsmiljön som alla arbetsgivare måste följa. Det är skrämmande lite som alltför många arbetsgivare känner till när det kommer till arbetsmiljö, vad arbetsgivare får göra och inte göra. Särskilt på mindre företag, är det många företagare som inte har satt sig in i till exempel LAS; lagen om anställningsskydd, men även vilka lagar och vad lagarna säger om arbetsmiljön. Det är därför mycket viktigt att alla som är arbetsgivare sätter sig in i vad en god arbetsmiljö innebär och vilka skydligheter och rättigheter som en arbetsgivare har när det kommer till arbetsmiljön.

Analysera risk på arbetsplatsen

Det är mycket viktigt för arbetsgivare att lära sig vad som gäller när det kommer till arbetsplatser som innebär en hög risk. Är man till exempel en chef, som inte alla gånger är ute på arbetsplatserna och ser hur arbetstagarna har det, och då heller inte vet hur arbetstagarna riskerar livet eller sin säkerhet är det viktigt att arbetsgivaren, eller chefen åker ut och tittar på arbetstagarnas arbetsmiljö. Det gäller att de kan identifiera risken för deras säkerhet.

Arbeta med rehabilitering

Har någon skadat sig på sin arbetslats, eller av andra skäl varit sjuka och ska och bör komma tillbaka till arbetet är det viktigt för arbetstgivaren eller arbetsledaren att arbeta fram strategier för dem att kunna komma tillbaka till arbetsplatsen. Tyvärr förekommer det en hel del nonchalans gentemot arbetstagare och många vill kanske hellre bli av med sjuka arbetstagare. Det får man inte, och man får heller inte frysa ut arbetstagare så att de självmant vill sluta på en arbetsplats. Allt sådant bör alla arbetsgivare veta och känna till och har lagen om arbetsmiljö att rätta sig efter. Då är det bättre för alla sådana att gå en arbetsmiljöutbildning.

Ta med personalen på roligheter

25 nov 2018

Om du är verksamhetsledare på ett företag är du även ansvarig för att se så att din personal trivs på jobbet. Här gäller det att inte slå knut på sig själv, utan förhålla sig realistisk i hur långt man som verksamhetsledare kan gå för att ens personal ska "trivas". Det finns vissa rimlighetsgränser för hur mycket en personal ska trivas. Men vissa saker kan man alltid göra varje år för att ge sin personal chansen att trivas på jobbet. Här går vi igenom några av de aktiviteter som en VD, personalschef eller en verksamhetsledare kan göra med sin personal. 

Företagsevent

Man kan alltid satsa på olika slags företagsevent, såsom teambuilding. Då kan man göra olika aktiviteter som syftar till att personalen gör olika övningar tillsammans. Då kan man till exempel har Femkamper, ha Teambuildingsövningar eller bara ha roligt som att ha en gemensam Paintball, Gokart eller något annat so enar gruppen.

Utbildningar och konferenser

Det är en bra sak att utbilda personalen. Här finns olika utbildningar att satsa på, beroende på vad det är för slags verksamhet man arbetar med. Det är på samma sätt med konferenser. Allt som gör att personalen kommer vidare i sitt yrke är bra för dem själva, liksom för resten av företaget.

Kick-off

Att starta ett verksamhetsår med en kick-off är alltid bra. På det sättet känner personalen att de är villiga att ge det där lilla extra som kanske behövs för att alla ska må bra och vilja arbeta för att företaget ska gå framåt. En kick-off är ett sätt att visa att företaget satsar på sina anställda.

Paintball

En paintball är roligt för dem som gillar lite spänning i tillvaron. För dem som är lite testosteronstinna är paintball en ganska lagom och tuff match att ge sig in i för att de ska ha roligt. Får personalen spela lite paintball får de göra av med lite överloppsenergi. Det kan vara 1000 gånger roligare än att spela e-sport på datorn. Är man bara lite intresserad av att springa i skogen och "leka" krig, är paintball aktiviteten för dem. Här kan du läsa mer om ett företag som arrangerar paintball i Stockholm.

Andra verksamheter som är bra för att ena en personalgrupp kan vara Femkamp, Gokart forsränning, vattenscooter eller varför inte provåka med ett riktigt vrålåk och få provköra en Ferrari sportbil? En vinprovning med tillhörande mat är andra bra tips på event för företagets personal.

2 vanliga ledarstilar och hur de upplevs

15 nov 2018

När du går in som nytillträdd chef så är det inte ovanligt att få genomgå ett program för ledarutveckling. I många av dessa får man lära sig om ledarstilar, dels för att förstå sig själv bättre men också för att förstå sin omgivning. När du ser hur vanliga ledarstilar fungerar så kommer du lättare att kunna hantera olika situationer och även möten med andra chefer och ledare på samma företag. Här går vi igenom två vanliga ledarstilar som nämns i många utbildningar, litteratur och program för ledarutveckling.

Värdebaserat ledarskap

En tydlig trend de senaste åren har varit att man ska fokusera på värdebaserat ledarskap. Från att prata om att visa vägen och peka med hela handen går nu många chefer igenom program för ledarutveckling och börjar prata om värderingar. Med den här formen av ledarskap så gäller det dels att förstå vad som driver en själv framåt men också att se vilka värderingar som prioriteras högst i teamet. Många företag lyfter fram verksamhetens gemensamma värderingar och visioner som ett medel och inte bara ett mål. Några vanliga upplevelser kring det här ledarskapet är:

 • Det kan upplevas toppstyrt, nu ska vi fokusera på den här värderingen och arbeta mot den. I grunden går det inte att tvinga människor till nya värderingar utan de behöver finnas där naturligt.

 • Lite flummigt och svårt att ta på. En värdering som grund för att prioritera när man arbetar med hårda fakta och beräkningar kan vara en svår ekvation för många.

 • Om företaget är tydliga med sina värderingar, ledaren likaså och medarbetarna känner för samma saker som verksamheter tror på så kan arbetsmoralen vara hög och framgången stor.

Auktoritärt ledarskap

Ett lite mer klassiskt ledarskap som många har stött på är det auktoritära ledarskapet. Om du går en utbildning inom ledarutveckling så kan den här ledarstilen ofta målas upp som en nidbild för dåligt ledarskap och hur man gjorde förr i tiden. En äldre man som pekar med hela handen och tror sig veta bättre än de experter som han själv har anställt. Samtidigt så är en auktoritet inte alltid något negativt utan snarare en person som man lyssnar på och i många fall ser upp till. Några av de vanliga upplevelserna kring det auktoritära ledarskapet är:

 • Gammaldags och världsfrånvänt. En specialist vill veta vart vi ska inte hur hen ska sköta sitt jobb.

 • Tydligt och respektingivande, en auktoritet som samtidigt är ödmjuk kan ofta göra det lätt att vara anställd eftersom målen är tydliga, prioriteringarna satta och manegen krattad för att göra sin insats.

 • I svåra tider kan det vara skönt att luta sig mot en auktoritet som tar de tuffa besluten och står för det.

När du behöver hjälp med administration

12 nov 2018

Känner du att det blir lite för mycket arbete med administration i ditt egna företag? Om du känner att du blir begraven i brev, både fysiska och digitala sådana, kanske du behöver lägga de sysslorna på ett annat företag? Det är ju så bra att vi alla är olika som är duktig på olika saker. Om den ena är duktig på att hålla ordning och reda, så kanske någon annan är duktig på att skapa nya saker och är kreativ. Är man av den senare sorten, kanske den egna styrkan inte ligger i att vara duktig på pappersarbete, ansökningsblanketter och sådant som ska vara inne ett särskilt datum. Det är som sagt tur att vi alla är olika och har olika styrkor som alla bidrar till ett väl fungerande samhälle.

Detta kan du få hjälp med i ditt företag

Om du har svårt att få iväg de där viktiga ansökningsblanketterna för skattejämkning eller deklarationerna eller momsbetalningarna, kan du anlita ett företag som gör allt det där åt dig. Du kan tiull exempel få hjälp med bokföring. Då sänder du in allt underlag som är relevant för bokföringen; alla inkomster, alla fakturor som behöver betalas, alla utgifter och fakturor som du antingen har fått eller själv har sänt till dina kunder. Då sammanställer de allt det och betalar in dina momsbetalningar. Sedan kan du när som helst gå in i bokföringen så att du själv ser hur din ekonomi ser ut.

Lönehantering

Du kan även få hjälp med utbetalning av löner om du har anställd personal. Det kan vara sådant som tar mycket av din dyrbara tid. Särskilt om du har många anställda, tar det mycket av din tid. Ju fler anställda som du har, desto mer tid tar det. När du väl har över 100 anställda kommer du att behöva anställa en person som har som sin uppgift att betala ut löner till alla och hålla koll på hur de har arbetat under månaden som har gått.

Bokslut och deklarationer

Sedan ska det göras bokslut och deklarationer. Det kan vara svårt att göra det på egen hand om man inte har gjort det förut. Är man oerfaren kan det lätt hända att det blir fel om man inte har gjort det innan. Beroende på bokslutet ska man ju deklarera rätta siffror in till Skatteverket.

Ekonomisk rådgivning

Om du så vill och tycker att du behöver det, kan du även få ekonomiskt rådgivning av en erfaren ekonom. Många bokföringsfirmor har även erfarna ekonomer som kan ge bra tips och råd om hur du kan få en bättre ekonomi till ditt företag, och även din privata ekonomi; hur du kan spara, betala in till din egen pension, eller hur du kan investera dina pengar bättre. Här kan du läsa mer om en sådan ekonomisk firma som kan göra dessa administrativa tjänster: http://www.löpandebokföringstockholm.se.

Varför inte ställa till med fest när det är som mörkast?

8 nov 2018

Har man ett företag som man leder kan man behöva uppmuntra personalen som man basar över. Man kan göra på lite olika vis när man vill satsa på en fest för sin personal. Antingen kan man gå ut på en restaurang och på så sätt slippa ta hand om själva mattillagningen och ta fram dryckerna. Alla beställer helt enkelt det som man själv vill äta och dricka och sedan betalar företag hela notan efteråt. Det brukar inte vara det bästa sättet att arrangera fester på då det inte gör att man håller ihop som företag, då är man endast en del av restuarangens gäster, några av alla dem som sitter på restuarangen. Sedan blir det lätt så att alla blir splittrade efteråt. Vill man hålla ihop företaget så att de som är en del av personalen mer pratar med varandra och håller ihop och lär känna varandra bättre, då är det andra alternativ som är bättre. Då kan det vara bättre att stanna kvar på företaget och i stället beställa hem caterin till exempel.

En buffé gör att alla rör på sig mer

En catering kan du egentligen beställa för hur många som helst. Man kan både beställa middag med tre, eller fyra olika rätter. Då är det meningen att personalen ska sitta ner vid stärkta linnedukar och sitta stilla medan de olika rätterna severas vid bordet. Det kan lätt bli lite stelt om man bara sitter stilla vid ett biord och äter. Sådant brukar passa bättre vids bröllopsmiddagar och liknande. Vill man i stället att personalen ska lära känna varandra bättre kan en buffé vara en bättre idé då alla blir tvungna att resa sig upp och gå och hämta maten som då står framdukad på bord.

En buffé gör att alla hittar något som de gillar

En buffé gör att alla rör på sig mer och pratar därför mer med varandra. På mågna sätt är en buffé bättre än en tre- eller en fyrarättersmiddag vid ett bord. All kan hitta själva det som de vill ha. Ska alla äta samma mat, blir det ofta problem då den ena är vegeteraian, den andra är vegan, den tredje är känslig för laktos medan den femte är allergisk mot gluten. Den ena gillar inte grönskaer den andra inte fisk och så kan det fortsätta i det oändliga. Har man i stälelt en buffé då kan alla hitta någonting som de gillar och behöver inte fråga om något alternativ då allt redan står framdukat på buffén. Här kan du läsa mer om hur du kan beställa en catering i Uppsala.

Ta sexuella trakasserier på allvar

22 okt 2018

Som chef så har man en skyldighet i att erbjuda sina anställda en god arbetsmiljö. Det omfattar allt från att arbetsplatsen ska vara säker, att den ska vara hygienisk, att det ska finnas exempelvis ergonomisk utrustning och hjälpmedel som underlättar arbetsgången.

Och; det innebär även att man som chef har ett ansvar i att ingen ska känna sig mobbad, diskriminerad eller bli utsatt för sexuella trakasserier på arbetsplatsen. Det senare innebär att en person har ett sätt som kränker en annan persons värdighet genom en sexuell natur. Det kan innebära ett nyp i rumpan, det kan handla om en kommentar om någons utseende och det kan handla om att någon anställd tafsar på en annan under en firmafest. Sexuella trakasserier är aldrig okej - men att de förekommer kan ingen förneka.

Me-too-upproret gav svar på det. Inom nästan varenda bransch och område så stegade kvinnor fram och berättade vad de blivit utsatta för. Allt från den 16-åriga servitrisen till den rutinerade aktrisen kunde berätta om övergrepp, trakasserier och ibland även rena övergrepp i form av en våldtäkt.

Det senare ska naturligtvis anmälas och behandlas allvarligare än vad en vidrig, sexistisk kommentar ska göra. Får man som chef höra att en anställd utsatts för en våldtäkt av en annan anställd så måste man hjälpa till, stötta och finnas där för den utsatta. Där krävs det också avsked, förflyttning eller avstängning från jobbet för den som anklagats för en våldtäkt - detta tills rättvisan haft sin gång: allt annat vore otänkbart.

En våldtäkt är ett av de mest fruktansvärda brott som finns och här kan man inte som chef vänta in någonting - där måste man agera direkt och ställa sig på den utsattes sida.

Är du utsatt för sexuella trakasserier?

En våldtäkt vet man att den inträffat, men vad räknas som sexuella trakasserier? Där rä gränsen mer hårfin och svårbedömd. Hur ska du som chef agera om en kvinna kommer fram till dig och säger att hon känner sig kränkt och utsatt för sexuella trakasserier från en manlig kollega? Dessa punkter bör du agera efter:

 1. Utred: Sammankalla alla inblandade och låt dem berätta sin version av vad som hänt. Finns det vittnen så ska du även tala med dem. Det här ska ske direkt och utan väntetid.
 2. Sätt stopp! Om din utredning visar att det handlar om sexuella trakasserier så ska du också agera och sätta stopp för fortsatta sådana. Du kan ge en stark varning, du kan genomföra en omplacering eller - om du bedömer det som grovt: avskeda personen i fråga.
 3. Följ upp allting. Se till att följa upp fallet och säkerställ att trakasserierna har upphört. Har du omplacerat en person så bör du även se hur kollegorna på dennes nya tjänst upplever honom. Om det visar sig att ingenting förändrats så måste du överväga mer kraftfulla åtgärder.
 4. Förebygg. Sexuella trakasserier behöver inte handla om en enskild person. Det kan handla om rena symptom på att en sjuk arbetsplats där en kultur rotat sig och fått fäste. Det finns mängder av utbildningar och föreläsningar som man kan boka in och arbeta med att bygga bort denna kultur. Det är ditt ansvar att se till att det stoppas och aldrig inträffar igen.
  • Vissa saker får du absolut inte göra som chef om en anställd vittnar om sexuella trakasserier: Du får inte utsätta denne för repressalier om hon…

… Påpekat missförhållanden eller anmält att du som arbetsgivare har handlat i strid med lagen.

… Medverkat i en utredning enligt lagen

... Avvisat sig arbetsgivarens (dina) sexuella trakasserier eller fogat sig i dessa.

Läs mer om detta ämne här.

Att dra folk till sin mässmonter

12 okt 2018

En lyckad mässa är mmässaånga gånger ett riktigt roligt event. Företagare och aktörer som är verksamma inom samma bransch kan träffas för att utbyta idéer och kanske inleda samarbeten. Besökare som kommer dit kan ha ett specialintresse i det som mässan handlar om. Således är det väldigt många människor som har något gemensamt, på en och samma plats.

På en större mässa kan det dock vara svårt att synas ordentligt. Säkerligen har du sett hur en del montrar tycks ha mycket folk omkring sig under hela mässans gång. Förmodligen är det inte slump – det finns en hel del man kan göra för att locka så många som möjligt till sin mässmonter.

Ha en utstickande monter

Att ha en monter som drar ögonen till sig är kanske A och O när det kommer till att synas på en mässa. Vill man ha många besökare är det här något man bör satsa på, eftersom de gör alla andra åtgärder mer verksamma och lättare att implementera. Till exempel kan du ge bort små gratissaker – men om ingen ens kommer till din mässmonter har du ingen att ge dem till.

Montern får gärna ha en unik form eller design. Jobba med stora och iögonfallande skyltar eller posters. För in dina mest unika (och snygga) produkter i ljuset. Bara genom att sticka ut på ett attraktivt sätt har man vunnit mycket.

Gratissaker

De flesta tar gärna emot gratissaker av olika slag. Det här är ett välkänt trick för att locka människor till båset och hålla dem kvar. Och varför inte? För de som gör det tycks det fungera bra. Här finns det troligtvis möjligheter att sticka ut lite. Många ger bort nyckelringar eller tablettaskar. Om du kan ge något roligare har du säkerligen mycket att vinna på det.

Ha spel och tävlingar

Varför inte anordna en tävling i ett spel som är relevant till ditt varumärke och din verksamhet? Om du arbetar med bilar kan det till exempel vara aktuellt att ha ett bilspel och skriva upp resultaten synligt i din mässmonter. Det här kommer göra att många av deltagarna återvänder för att se hur de ligger till. Givetvis bör du ha ett bra pris också.

Visa upp dina produkter på ett snyggt sätt

Har du en produkt som kan demonstreras på plats är det perfekt. Alla produkter går kanske dock inte att visa upp på ett spektakulärt sätt. Sysslar du med drönare kan du ha en drönarbur, där du säkert och enkelt kan demonstrera hur den flyger, live inför åskådare. Kanske kan de också få testa din produkt? Att ha en spektakulär demonstration av din produkts funktioner är kanske det mest effektiva man kan göra för att få folk att stanna kvar vid din mässmonter.

Jobb utan utbildning – ned fokus på Solna

9 okt 2018

I Sverige finns ett slags ukontortbildningsgap. Flera teknikföretag ”skriker” efter personal och har mycket svårt att expandera på grund av personalbrist. Det gäller inte minst företag i tekniktäta delar av landet som exempelvis Kista och Solna. Problemet är att det finns för få utbildade ingenjörer, IT-tekniker osv. Men alla vill inte utbilda sig. Så var finns jobben då? För de som bor i Solna finns bland annat följande jobb för dig som inte har eller vill utbilda dig vidare:

Kontorsstädning & Hemstädning

Städföretagen expanderar år efter år allt eftersom efterfrågan blir större. Det gäller framförallt på den privata sidan tack vare att rutavdraget skapat ny efterfrågan på städtjänster.

Hur ser marknaden ut?

Det finns punkter som pekar på att efterfrågan på kontorsstädning, flyttstädning och liknande städtjänster kommer att fortsätta att öka. Nationellt kan det påverkas om rutavdraget utökas vilket vissa partier vill. Lokalt finns även fina förutsättningar i Solna. Det är en stadsdel som minst sagt växer vilket därmed skapar ett större underlag för städföretagen.

På sidan Sverigebygger.se går det att se aktuella byggprojekt och under september 2018 gick det bland annat att läsa om byggnationer som skulle ge flera tusen nya bostäder i Solna. Det innebär bland annat ett antal flerbostadshus på norra Hagastaden, 1500 - 2000 nya bostäder i centrala Solna och nybyggnationer av fastigheter som ska innefatta både kontor och lägenheter.

Även om Solna inte geografiskt är jättestort så finns här relativt många större företag. Bland annat kan man nämna Roche, SEB, Telia Sonera och Svenska Spel. Det finns mycket som pekar på att företagandet i området också kommer att växa. Kanske inte så konstigt att Solna fått utmärkelsen ”Sveriges bästa företagsklimat” hela tio gånger.

Parkarbetare

Även om parkarbete behöver utföras året runt så krävs det flest under sommaren. Solna kommun erbjuder i vissa fall sommarjobb men utöver det kan man söka till privata aktörer som har hand om grönområden.

Stadsdelen presenteras på dess hemsida med att ha ”företagsområden i optimala stadslägen” samtidigt som det är nära till ”grönområden och vatten”.

Hur ser marknaden ut?

Även om det byggs ”överallt” så finns en rad grönområden kvar i Solna. Man är även noga med att kunna erbjuda dessa lugnare naturområden för bibehålla de fördelar som området är känt för.

I de parker som finns sker regelbunden städning och man kan även skicka in en felanmälan om man anser att städningen behöver förbättras eller ändras på något ställe. Med flera parker, vattendrag och lekplatser finns ett stort behov av parkarbetare. Eftersom behovet ökar på sommaren är det också lättare att få jobben som ny på arbetsmarknaden. Sommarjobb är ofta ett första steg till fast anställning.

Kontorsstädning hos nya företag, hemstädning bland de tusentals nya lägenheterna eller parkstädning i de fina grönområdena? Där är i alla fall tre ”lätta jobb” som finns om du inte önskar läsa vidare på högskola.

www.kontorsstädningsolna.nu  är ett företag som gärna hjälper den som vill få in en fot arbetsmarknaden. 

 

Så kan event bidra till förändring i företaget

19 sep 2018

De flesta som har företag vet att man inte ska hoppa över eventen på företaget. Personalen behöver som oftast en eller två morötter för att kunna prestera ännu bättre. Beroende på verksamhet; om man har ett tjänsteföretag där medarbetarna ska samarbeta, eller ett där de ska arbeta mer självständigt, kan man behöva olika slags event och kick-offer. Den som är smart slår ihop de olika funktioner som man kan tänkas behöva för ett företag och leda kollegerna att tänka eller handla utifrån olika perspektiv.

Skapa gruppdynamik

Med hjälp av olika sociala övningar kan man skapa en gruppdynamik i ett företag. Behöver man få till stånd en effekt när kollegerna hjälper varandra mer, kan man ha olika övningar som grupper får utföra. Efter att man har haft övningarna kan man samla alla och prata om det som hänt. För att göra det mer festligt kan man sedan bjuda på god mat. Varför inte ha en vinprovning innan middagen? Då kan alla få lära sig något nytt samtidigt som de får en ny aktivitet som kan ge dem nya insikter och som ger nya erfarenheter.

Skapa vi-känsla

Man kan även genomföra olika aktiviteter som till exempel löpning i olika lopp, där man springer och representerar företaget. Eller så kan man spela fotboll i olika tävlingar där man representerar företaget. På det sättet skapar man en vi-känsla som är viktig och som man kanske inte får fram på annat sätt. Genom att tillsammans kämpa för att företaget vinner en titel eller en match gör att man skapar en vi-anda. Vi tillsammans, kämpar för företaget. Vinner man dessutom matchen bjuder ju sedan företaget alla på vinnarmiddag eller ger alla fina priser.

Skapa lojalitet till företaget

Satsar man på personalen när det kommer till antingen personalfester eller kick-offer som ger dem en extra lojalitet till företaget, kanske innebär att du som företagare får öppna plånboken och satsa lite grann på det eventet. Vissa tar med sin personal till Las Vegas, bjuder dem på exotiska resor och storsatsar på personalen. Det brukar vara då personalen säljer för miljontals kronor varje månad, minst.

Bjuda på fin middag med fina viner

Man kan även bjuda på fina middagar och fina viner. Innan middagen, kan man dessutom förena nytta med nöje och ge alla en lektion i hur man kan kombinera viner, välja viner och hur de smakar med olika sorts mat. För företag finns det vinprovning för företag i Stockholm.

← Äldre inlägg